کوه سهند | تجلی شکوه و عظمت

سَهَنْدْ نام قله و رشته کوهی آتشفشانی در جنوب تبریز، شمال مراغه و هشترود، غرب بستان آباد و شرق آذرشهر، عجب شیر و اسکو، در مرکز استان آذربایجان شرقی است. این رشته کوه دارای 17 قله با ارتفاع بیش از 3000 متر است که بلندترین آن ها قله کمال (قوچ گلی داغی) 3707 متر بلندی دارد و مرتفع ترین نقطهٔ استان محسوب می شود که در محدودهٔ شهرستان بستان آباد قرار گرفته است.

p7 3 2 | کوه سهند • درناتریپ ✈️

کوه سهند
خواندن این نوشته ها توصیه می شود
رشته کوه سهند به دلیل انبوهی گیاهان، چمن زارها، گلزارها و مراتع در آن به عروس کوه های ایران مشهور شده است؛ چراکه سطح تمام مناطق این رشته کوه پوشیده از سبزه است. کوه های کمال، جام، سهند، سلطان، دمیرلی، آغ داغ، موتال داغی، شیر داغی، حرم داغی، گیرو داغی، آتاشان، درویش از مهم ترین قلل رشته کوه سهند محسوب می شوند.
کوه سهند

سهند در باورهای آیینی اسطوره شناسی جایگاه برجسته‌ای دارد، به نظر برخی از محققان کوه سهند همان کوه اسنوند است که در اوستا آمده و زرتشت در آنجا با الهه آبها گفتگو کرده است. سهند رشته‌ای از جبال البرز است که در شمال مراغه و از غرب به شرق کشیده شده و بلندترین قله آن ۳۷۱۰ متر ارتفاع دارد.

 

14 1 | کوه سهند • درناتریپ ✈️

وجود چشمه‌های متعدد در قله و دامنه‌های آن که مشهورترین آن‌ها” قرخ بلاغ ” گوموش بلاغی” ، “پری” و ” گوران بلاغی” است ، طراوت و لطافت را به مراغه ارمغان داده و موجب سیرابی درختان ، باغات و مراتع این شهرستان می‌شود.

کوه سهند با ‪ ۱۳۰هزار هکتار مراتع ییلاقی علاوه بر سرسبزی دارای گونه‌های گیاهی خوش خوراک مثل شبدر و یونجه بوده و دامنه‌های آن مرتع و چراگاه بسیار مناسبی برای دام‌های دامداران ، ایلات و عشایر منطقه است.

15 1 | کوه سهند • درناتریپ ✈️

گونه های شاخص جانوری

گونه های شاخص منطقه حفاظت شده سهند اعم از پستانداران شامل قوچ و میش ارمنی، سیاه گوش، خرس قهوه ای (با جمعیت مناسب)، پلنگ (حضور پلنگ در این منطقه قطعی است)، گربه وحشی، راسو، گرگ و روباه، چندین گونه خفاش و انواع مختلفی از جوندگان نیز در منطقه وجود دارد. بر اساس آخرین سرشماری در سال 1394 جمعیت قوچ و میش در این منطقه بیش از 500 راس برآورد گردیده است.
پرندگان از راسته شاهین سانان و از تیره قوشیان شامل عقاب طلایی، کورکور، کرکس، سارگپه، سنقرگندم زار و از تیره شاهینیان دلیجه، لیل و بالابان بوده و از راسته ماکیان و تیره ماکیان می توان به کبک معمولی و چیل، تیهو و بلدرچین اشاره نمود.

آب و هوای قلمرو سهند

ناحیه کوهستانی سهند دارای آب و هوای سردسیری است. مقدار بارندگی در این منطقه بین 300 تا 600 میلیمتر در سال می باشد. از نظر تقسیم بندی آب و هوائی، منطقه سهند در ردیف مناطقی است که ارتفاع آنها بیش از 2000 متر است. وجود تابستانهای ملایم و زمستانهای سرد و طولانی از خصوصیات این مناطق می باشد.
9 | کوه سهند • درناتریپ ✈️

قله سهند وجام

قله سهند وجام/ دوقله ای که دست در گردن هم دارند،با سرهای بر افراشته : برای رسیدن به این قله ها ،پس از رسیدن به شهرستان مراغه، یکی از شهر های استان آذربایجان شرقی با حرکت از حوالی راه آهن بطرف هشترود،که با عبور از روستاهای داش آتان ،مردق،سرگیز ه،میمونق-به” کورده ده می رسیم- جاده آسفالته تا کورده ده ادامه می یابد،که در دو طرف این جاده باغهای گردو،سیب،گیلاس…دیده می شود

قله های سهند

۱-در بخش شمال شرقی که مشرف به جلگه بستان آباد می باشد قله های قوچ گلی داغی – بز داغی – حرم داغی – متال داغی – زری داغی – آت داغی – جوداغی که به وجود آورنده

کوه سهند

2- در بخش شمالی که مشرف به جلگه لیقوان وتبریز می باشد :گیروداغی- شیرشیر داغی –دمیرلی داغی- شله سرداغی- پانیخ داغی که بوجود آورنده دره های توله سر دره سی-بارالی دره سی – گین دره سی قرار دارند

3-در بخش شمال غربی که مشرف به جلگه تبریز وشهرستان اسکو می باشد قله سلطان داغی – نوروز داغی – ارشد داغی – سنجر داغی – و قشنار داغی – زینجاب داغی که بوجود آورنده

4ـ در بخش غرب وجنوب غرب که مشرف به جلگه آذرشهر وعجب شیر ومراغه بوده قله های میدان داغی – قارمش داغی – قوجا داغی –نال میخ داغی – چماقلو داغی – عریان داغی و اولیا داغی که بوجود آورنده

17 | کوه سهند • درناتریپ ✈️

دامداری در سهند

کوه سهند با 130 هزار هکتار مراتع ییلاقی علاوه بر سرسبزی دارای گونه های گیاهی خوش خوراک مثل شبدر و یونجه بوده و دامنه های آن مرتع و چراگاه بسیار مناسبی برای دام های دامداران ، ایلات و عشایر منطقه است.
دامداران منطقه و عشایر استان های آذربایجان شرقی و غربی هر سال برای ییلاق گذرانی و تعلیف دام به دامنه های کوه سهند کوچ می کنند.

عسل سهند

دامنه های این کوه به علت داشتن گل های فراوان بهترین محل جهت تولید عسل بوده و عسل تولید شده در این منطقه از شهرت ویژه ای برخوردار است.
18 | کوه سهند • درناتریپ ✈️

رودخانه هایی که از سهند سرچشمه می گیرند

ارتفاعات برف گیر سهند در قسمتی از مرکز فلات آذربایجان یکی از بزرگترین منشا سرچشمه رودخانه های متعددی است که حیات و زندگی روستائی و عشایری را تداوم بخشیده است .
1- رودخانه اوجان چای
2- سید آواچائی
4- زین جنابچائی
5- اسکو چائی 
6- توفارقان چائی
7- قالاچائی
8- صوفی چائی مراغه
9- موردی چائی
10- لیلان چائی
11- قرانقوچای

پیست اسکی سهند

پیست اسکی سهند در جنوب شرقی تبریز قرار دارد به عبارتی از پلیس راه تبریز – تهران حدودا” ۲۷ کیلومتر فاصله دارد و حدود ۴۰ دقیقه از شهر تبریز فاصله دارد. این منطقه در زمستان علاقه مندان به ورزش مفرح اسکی را بخود جذب می کند کسانی هم که اسکی را آموزش ندیده اند با تیوب های بزرگ برای خودشان شادی می آفرینند.

19 | کوه سهند • درناتریپ ✈️

منطقه شکار ممنوع سهند

منطقه شکار ممنوع سهند از سال1379 به عنوان منطقه شکار ممنوع با هدف حفظ زیستگاه و گونه مهم قوچ و میش ارمنی تحت مدیریت قرار گرفته است سهند را بدلیل انبوهی گیاه و چمن و گل و مرتع عروس کوهستانهای ایران میگویند زیرا سطح تمام منطقه کوهستانی پوشیده از گیاه و چمن و گل و مرتع است . سهند در بهار گلزاری بی بدیل است و همچنین در دامنه های کوهستانی سهندو زیباترین دره های آبرفتی همراه با روستاها و باغها و کشتزارها و جلوه های شگفت پدید اورده است و نیز قله های سهند پذیرای تعداد زیادی از کوهنوردان و عاشقان طبیعت میباشد .
پیام بگذارید