گردشگری غذایی یا Culinary Tourism یکی از انواع گردشگری است که میتواند نقش مهمی در جذب توریستها داشته باشد. این نوع گردشگری به آداب و رسوم و فرهنگ هر کشوری مرتبط است و برای بازدیدکنندگانی که از سایر کشورهای جهان با فرهنگی متفاوت به این کشورها قدم میگذارند و آماده تجربهٔ فرهنگ و رسوم و غذاهای آنان هستند ما در این نوشته قصد داریم شمارا با گردشگری غذایی به خصوص در ایران آشنا کنیم.
تعریف گردشگری غذایی یا Culinary Tourism
از دیدن کارشناسان گردشگری، گردشگری غذا تعاریف یکسانی دارد که در تعریف کلی آن باید گفت به معنای “جستجوی غذاهای خاص هر منطقه” برای چشیدن و لذت بردن از طعم آن و آشنایی با فرهنگ های غذایی گوناگون است. گردشگران به نقاط مختلف سفر میکنند که علاوه بر مکان ها و جاذبه های منطقه جاذبه های غذایی را نیز تجربه کنند.
چگونگی پدید آمدن گردشگری غذا
آقای اریک ولف یکی از کارشناسان غذایی در اروپا در طی تحقیقات خود مقاله ای منتشر کرد مبنی بر ” گردشگری غذایی” که برای اولین بار در جهان شناخته می شد او در این مقاله این گونه تعریف می کند که به زبان ساده هر جابجایی دور یا نزدیکی را برای تجربه و لذت بردن از غذاها یا نوشیدنی ها را یک توریسم غذایی توصیف می کند و در این صنعت بزرگ از اغذیه فروشی های لب خیابان تا رستوران های لوکس، همه و همه دخیل هستند، بنابراین خیلی هم عجیب نیست اگر شما هم جزو توریست های غذایی باشید.
هدف از گردشگری غذایی چیست؟
هدف از گردشگری غذایی، آشنایی با جزئیات این فرهنگ فارغ از ردهبندی و دیدگاههای تخصصی است و در حقیقت سادهتر بودن غذاها باعث افرایش جذابیت گردشگری غذایی میشود.
امروزه انواع فستیوال ها و جشنوارههای غذا در نقاط مختلف دنیا برگزار می شود و ضمن آن نحوه پخت غذاهای محلی نیز آموزش داده می شود. این جشنواره ها عاملی موثر در رونق گردشگری غذا و جذب گردشگران از سراسر دنیا هستند.
گردشگری غذایی در ایران
بنا به نظر راهنمایان گردشگری ایران یکی از جذاب ترین مقاصد گردشگری غذا است. در کنار غذاهای محلی، تنقلات و شیرینی های محلی هم لطف خودشان را دارند. آگاه سازی مردم از فواید غذاهای سنتی و سلامت آن می تواند تاثیری عمیق بر گسترش مصرف آن ها داشته باشد. این غذاها اغلب با مواد غذایی ارگانیک و بدون نگه دارنده ها پخته می شوند و از آن جا که روش پخت آرام و سالمی دارند می توانند محبوبیتی بیش از گذشته داشته باشند.
درگردشگری غذایی استان های ایران دنبال چه باشیم؟
- سوهان، آش و آبگوشت استان قم
- شیرینیهای کلمپه، کماج، نان چرخی، برشتوک، زیره، و پسته استان کرمان.
- بریانی، قیمه نخودچی، حلیم بادمجان، اشکنه، یخنی لوبیا، یخنی نخود استان اصفهان.
- دویماج، کوکو لوبیا سبز، آش اوماج، آش کلم قمری تبریز
- رب پلو، آش انار، قنبرپلو، دو پیازه و فالوده، شکرپنیر، مسقطی و انواع عرقیات استان فارس.
- شیشلیک، زعفران، کباب مشهد
- آش شلغم، خورشت ریواس و بلغور پلو به همراه نان سمنو و نان زردی در خراسان جنوبی.
- بورانی کدو حلوایی و بورانی بادمجان کبابی، و نازخاتون در استان مازندران.
- کباب ترش، باقلاقاتوق، میرزاقاسمی، زیتون پرورده، حلوای درونگ،کلوچه در استان گیلان
- ته چین و چرتمه پلو، چهارمحال و بختیاری با کباب بختیاری، کاچی هم در استان سمنان.
- دنده کباب، سیب پلو و کوکوی پاغازه ، نان برنجی و روغن کرمانشاهی و کاک استان کرمانشاه
- آش دوغ، پلو قیسی و عسل سبلان استان اردبیل .
- بریان کباب یا کباب ترکی، کنگرماست و کلانه.استان کردستان
- انواع سمبوسه و فلافل، قلیه ماهی، ماهی صبور و حریسه اش ارده استان خوزستان
- آش ترخینه، دنده کباب و جگروز لرستان
وجود تورهای گردشگری غذا دلیل پیشرفت صنعت گردشگری غذایی
تورهای غذایی به طور معمول در شهرهای مهم انجام می شوند که تعداد گردشگران آنها زیاد است. برای نمونه می توان به تورهایی اشاره کرد که در شهرهای مشهوری چون تهران، اصفهان، تبریز، مشهد و یزد به انجام می رسند. در حقیقت صاحبان تور باید شهری را با فرهنگ غذایی جالب به مسافران معرفی کنند. غذاهای خیابانی می تواند بخشی از این فرهنگ غذایی باشد.
غذاهای خیابانی بخشی از گردشگری غذایی
غذاهای خیابانی با توجه به نزدیکی هرچه بیشتر به فرهنگ مردم آن منطقه و البته قیمت پایینی که دارند جایگاه ویژه ای در طی سالیان مختلف در دل گردشگران غذایی پیدا کرده است و این روزها خوردن غذاهای خیابانی هر کشور برای هر توریستی جالب توجه است چون میتوان طعم واقعی غذاهای محلی را با قیمتی بسیار مقرون به صرفهتر در این مکانها چشید.