مسافرت از هر نوع که باشد چه سفر در دل طبیعت یا برای آشنایی با فرهنگ سایر شهرها یا سر زدن به اقوام یا حتی سفر کاری جذابیت خاص خودش را دارد. اما سفر کردن نیز، مانند هر کار دیگری اصول و قواعدی دارد که با دانستن آنها سفر کردن به یکی از لذت بخش ترین تفریحاتی تبدیل میشود که از لحظه به لحظه اش خاطرهای خوش بر جای خواهد ماند. از جمله نکات بسیار مهمی که هر مسافری باید به خوبی بداند آن است که در هنگام مسافرت چه بخورد. اگر در سفرمان همراهانی از سنین خردسال داشته باشیم، این موضوع به مراتب اهمیت افزون تری خواهد یافت. با درناتریپ همره باشید تا با مجموعه ای از نکات و باید ها و نباید های تغذیه ای در هنگام مسافرت آشنا شویم؛ نکاتی که دانستنش خاطرهی خوب سفرتان را دوچندان خواهد کرد.
شاید برایتان پیش آمده باشد که در هنگام سفر به جایی، به دلیل سهل انگاری یا رعایت نکردن بهداشت، دچار مشکلات گوارشی از نوع معده درد، دل درد، تهوع یا اسهال شده باشید. ممکن است به خاطر مصرف مواد غذایی ای که در سالم بودنش شک داشته اید دچار مسمویت های غذایی شده باشید. سفری که قرار بود موجب شادمانی شما را فراهم آورد، حالا خود باعث ناراحتی و تکدر خاطرتان شده است. پس باید بیشتر به غذاهایی که در سفر استفاده میکنیم توجه داشته باشیم و آنها را هرچند که خوراکی ها و غذاهای سادهای باشند، اما با دقت و وسواس بیشتری انتخاب و خریداری کنیم.
آب، حیاتیترین نوشیدنی مورد نیاز
ابتدایی ترین چیزی که در مسافرت اهمیت دارد آب آشامیدنی است؛ آب آشامیدنی سالم ،حیاتیترین نوشیدنی مورد نیاز است. بهتر است این آب از آبی که برای سایر مصارف مثلاً شستشوی دستها استفاده میکنید جدا باشد. حتماً به اندازهی چند ساعت آب آشامیدنی با خود به همراه داشته باشید؛ زیرا گاهی ممکن است تا چند ساعت در طول مسیر، به آب آشامیدنی مناسب دسترسی پیدا نکنید.
توجه داشته باشید که آب آشامیدنی ناسالم باعث بروز بسیاری از بیماریهای انگلی و ویروسی میشود؛ ممکن است آب جاری از چشمهها حاوی مواد سمی باشد و عوارض زیانباری از مصرف این اب عاید مصرفکننده شود؛ بنابراین سهل انگاری در این موضوع را کنار بگذارید و هر آبی را مصرف نکنید و بسیار سختگیرانه عمل کنید. توصیهی ما این است که برای آشامیدن، بهتر است از آب معدنی استفاده کنید؛ اما اگر به هر دلیلی مجبورید از آب چشمه یا رودخانه بنوشید حتماً آن را بجوشانید.
همچنین توجه داشته باشید که هر آب لوله کشی ای قابل شرب نیست؛ بنابراین سعی کنید ابتدا از اهالی منطقه کیفیت آب را بپرسید و سپس از آن استفاده نمایید. برای کودکان نیز حتی الامکان از آب معدنی بسته بندی یا آب جوشیده استفاده کنید. توصیه میکنیم حتماً با خود فلاسک همراه داشته باشید و آب جوشیده را در آن نگه دارید. در صورت تهیهی یخ نیز ابتدا سطح آن را با آب تمیز بشویید.
خوراکی ها و مواد غذایی
بهترین نوع خوراکی که هم ماندگاری طولانی مدتی دارد و هم امکان فاسد شدن آن کمتر است عموماً خوراکی ها و تنقلاتی خشک هستند. اصلی ترین نکته ای که در استفاده از آنها اهمیت پیدا میکند این است که در شرایط مناسب و به دور از آلودگی نگهداری شوند و قبل از خوردن آن، حتماً دست های خود را شسته باشیم. خوراکی هایی مانند انواع خشکبار مثل نخودچی، کشمش، انجیر، بادام، گردو، پسته، انواع بیسکوییت، شکلات، خرما و عسل.
ساندویچهای خانگی یکی از بهترین پیزهایی است که در سفرتان با خیال راحت میتوانید از آنها استفاده کنید. ساندویچهای تهیه شده از نان، پنیر، گوجه و خیار، یا کوکوی سیب زمینی یا کتلت و شامیهایی که در خانه درست کرده اید، غذاهای مناسبی هستند.
اگر تمایل به طبخ غذا دارید بهترین گزینه، غذاهای آبپز یا تنوری است. اگر در جایی توقف دارید یا سفر کمپینگ را انتخاب کرده اید این روش طبخ غذا بسیار مناسب است. غذا را فقط به اندازهی همان وعده، طبخ کنید و از نگهداری مازاد آن خودداری کنید. غذا را به طور کامل بپزید و از مصرف غذای نیمپز بپرهیزید. همچنین حواستان باشد که به طبیعت ضرر نرسانید!
اگر هوس خوردن تخم مرغ داردید آن را کامل بپزید و مصرف تخم مرغ عسلی را به شرایط دیگری موکول کنید. اگر گرسنه هستید هرگز آدامس نجوید؛ مصرف آدامس ممکن است از خوب آلودگی شما جلوگیری کند اما به شدت باعث گرسنگی شما خواهد شد؛ مخصوصاً اگر مواد غذاییتان رو به اتمام است، آدامس را بهکل فراموش کنید.
از نوشیدن شیر خام در سفر جداً بپرهیزید و تنها اط شیرهای پاستوریزهی تازه یا استرلیزه استفاده کنید. شیر پاستوریزه را نیز در خودرو بیش از 5 ساعت به همراه نبرید. البته مواظب باشید سفر، شمار ار از مصرف لبنیات دور نکند. اگر تمایل به مصرف بستنی دارید سعی کنید از بستنی های پاستوریزه کارخانه ای استفاده کنید و تأکید میشود از مغازه های بستنی فروشی حاشیه شهرها کمتر خرید کنید.
غذا خوردن در رستوران های بین راه
اگر در رستورانهای بین راه ناچار به تغذیه هستید، قبل از سفارش به این توجه کنید که آب مصرفی آنها از چه منبعی است. اگر از آب چاه یا آب چشمه برای پخت و پز و شست وشو استفاده میکنند، احتمال آلودگی چنین آبهایی بسیار بالا است، پس بهتر است از میل کردن سالادهای تهیه شده از کاهو، کلم، خیار و گوجه فرنگی خودداری کنید.
نوشیدن آب یخ قرار داد شده در پارچهای پلاستیکی یا فلزی ممکن است بیماری زا باشد، به خصوص برای کودکان خردسال به هیچ وجه توصیه نمی شود. حتی نوشابههای در بسته ای که در حوضچهها نگهداری میشوند، ممکن است به صورت ثانویه، آلودگی پیدا کرده باشند.
از میل کردن غذاهای حاوی سس و خورشهای گوشت، مرغ و خوراک ماهی خودداری کنید؛ به خصوص اگر ادویه ی فراوان به این قبیل خوراکیها افزوده شده باشد تا بدین ترتیب تغییر رنگ، طعم و فساد آنها معلوم نشود، زیرا در چنین محیطهایی امکان آلودگی و کهنگی مواد خام اولیه بسیار بالاست و علاوه بر عدم رعایت بهداشت فردی و محیطی، امکان نگهداری مواد پخته شده در محیط های نامناسب (با برودت یا حرارت ناکافی) وجود دارد که به طور تصاعدی با مجذور زمان، گستردگی آلودگیهای اولیه را به شدت افزایش می دهد.
از میل کردن کباب کوبیده، همبرگر و به طور کلی فرآوردههای حاوی گوشت چرخ کرده که ناخالصی فراوان دارند، پرهیز نمایید، چرا که این غذاها بسیار فساد پذیر هستند و امکان کهنگی و آلودگی آنها بسیار بالاست. علاوه بر آن به دلیل نرسیدن حرارت لازم در زمان پخت به قسمتهای داخلی و مرکز چنین غذاهایی، آلودگیهای اولیه و ثانویه از بین نمی روند و به راحتی با مصرف چنین موادی انواع کیستها، تخم انگلها، میکروارگانیسمها و سموم آنها به بدن مصرف کنندگان منتقل میشود.
نکات تغذیه ای در سفر
- نکتهای که باید به خاطر داشته باشید این است که حتماً به اندازهی 24 ساعت جیرهی غذایی فاسدنشدنی به همراه داشته باشید. همچنین حواستان باشد که همیشه مواد قندی همراتان باشد. این نکته بسیار قابل اهمیت است که از همراه داشتن غذاهای فاسدشدنی و لبنی جداً خودداری کنید و آنها را به محض خریداری مصرف نمایید.
- پس از باز کردن قوطی کنسرو و مصرف آن، اگر باقیماندهای داشت آن را دور بریزید.
- غذاهای چرب، شور یا خیلی شیرین مصرف نکنید. این غذاها شما را بسیار تشنه میکند و اگر آب اشامیدنی در دسترستان نباشد بسیار کلافه خواهید شد!
- اگر سبزی یا میوه تهیه کرده اید انها را به طور کامل بشویید و ضد عفونی کنید.
- ظروف غذا را پس از استفاده حتماً بشویید و ظرف را به صورت آلوده را به همراه نبرید.
- سعی کنید برنامه غذایی متنوعی داشته باشید و غذای یکنواخت استفاده نکنید.
- از پرخوری بپرهیزید و معده تان را زیاد سنگین نکنید. اگر یکی از همراهان مخصوصاً همراهان خردسال نسبت به غذا یا خوراکی خاصی حساسیت یا عدم تحمل دارد او را محدود و مجبور به خوردن آن نکنید.
- در مسیر سفر از مغازه هایی خرید نمایید که مواد غذایی در شرایط مطلوب نگه داری میکنند. تاریخ تولید و انقضای محصول، مناسب بودن بسته بندی و عدم بادکردگی قوطی ها و نداشتن بوی نامطبوع را در خرید مورد توجه قرار دهید.
- مایع دستشویی یا صابون کاغذی همراه داشته باشید و به طور مداوم دست های خود را بشویید. هرگز از صابونهای دست شوییهای مراکز عمومی استفاده نکنید.