با شروع ماه رمضان و آغاز برپایی سفره های افطار و سحر، یکی از مهم ترین مواردی که باید به آن توجه کرد این است که در این ماه از چه موادی و غذاهایی برای این وعده ها استفاده کرد.آش ها و دسر ها یکی از بهترین پیشنهادات برای افطار و سحر هستند ما در این نوشته قصد داریم شما را با آش ها و دسر های محلی مخصوص رمضان آشنا کنیم.
آش های محلی مخصوص رمضان
آش گوجه فرنگی تبریز
آش گوجه فرنگی یک از آش های خوشمزه ایرانی است که اصالت آن به شهر تبریز باز میگردد. آش گوجه فرنگی در تبریز به نام آبغورا آشی یا بامادور آشی معروف است. آش گوجه فرنگی به شیوه های مختلفی پخته میشود و در هر شهری یک نام متفاوت دارد. مواد اصلی تشکیل دهنده آش گوجه فرنگی؛ گوجه فرنگی، برنج و آبغوره است. که به آن انواع حبوبات مختلف اضافه میشود. آش گوجه فرنگی به آش آبغوره بسیار شبیه است
آش عباسعلی کرمانشاهی
کرمانشاهی ها در ماه رمضان آشی بخصوص به نام آش عباسعلی می پزند که قدمت آن به 200 سال پیش بر میگردد. تاریخچه این آش مربوط به زمانی است که آشپزی با نام عباسعلی نذر کرده بود که هر شب برای روزه داران آشی بپزد تا با آن افطار کنند. این آش خوشمزه و قدیمی ترکیبی از گوشت، غلات و حبوبات است که به هنگام سرو با پیازداغ و نعنا داغ تزیین می شود. از روغن کرمانشاهی که بسیار مقوی است در پخت این آش استفاده می شود تا روزه داران تا افطار کمتر احساس گرسنگی کنند.
آش ماسوآ بروجردی
آش ماسوآ یکی از آشهای سنتی استان لرستان است. این آش در شهرهای بروجرد (لرستان) و دزفول (خوزستان) طرفداران زیادی دارد و طرز تهیهی آن در این دو شهر، بسیار نزدیک به هم است.که در ماه رمضان به عنوان یکی از آش های محلی طبخ می شود این آش بسیار خوشمزه و مقوی است و در بعضی جاها به عنوان وعده سحر نیز سرو می شود.
آش بت ماش زاهدانی
زاهدان دارای غذاهای محلی بسیاری است که مطابق با آداب و رسوم و اقلیم منطقه هستند. اما از مهمترین غذاهایی که در ماه رمضان در این استان پخت میشود، «بت ماش» را میتوان نام برد که از برنج، روغن و ماش تشکیل شده است و معمولا با ترشی سرو میشود و برای افطار در این منطقه و برخی دیگر از شهرهای استان سیستان و بلوچستان استفاده میشود.
آش شلهقلمکار اصفهانی
از غذاهای سنتی اصفهان بر سر سفره افطار میتوان به آش شلهقلمکار، حلیم بادمجان و شلهزرد اشاره کرد. که معروفترین آنها همان آش شلهقلمکار است. دیزی تنوری و خورش چغندر نیز از غذاهای رایج در سفرههای سحر و افطار مردم کاشان است.
شُله مشهدی
نام این غذای پرخواص گواه آن است که در کجا می توان اصل آن را نوش جان کرد. بی شک مشهد مقدس که در خود حرم مطهر امام مهربانی ها را جای داده؛ با شله مشهدی اش شما را شیفته ی خود می کند! غذایی کامل و مقوی که حتی اگر تابحال نخورده باشید؛ وصفش را شنیده اید. شله مشهدی را نه تنها در میان غذاهای ماه رمضان مشهدی ها می توان یافت؛ بلکه با قدمتی طولانی پای ثابت نذری های ماه محرم و صفر هم می باشد. این غذای لذیذ ترکیبی از انواع و اقسام حبوبات و گوشت گوساله به همراه ادویه فراوان است که با ارزش غذایی بالا شما را ساعت ها سیر نگه می دارد.
آش پرورد بختیاری
پرورد دوغ از جمله غذاهایی است که شاید تا کنون کمتر نام آن را شنیده باشید. این غذا شامل سبزی، برنج، دوغ، آرد، پیاز داغ است.که در ماه رمضان بسیار طبخ می شود سبزی آش را بعد از شستن و خرد کردن می پزند، سپس برنج و دوغ را به آن اضافه می کنند بعد که پخته شد کمی آرد را در آب حل کرده و به آن می افزایند تا با آش به صورت غلیظ در آید. در پایان پیاز داغ را به آن اضافه می کنیم.
آش جو ملایری
یکی از آش های بسیار مهم و معروف ملایر آش جو است که در وعده افطار بسیار استفاده می شود.این آش دارای جو و دوغ است که برای رفع آب از دست داده بدن بسیار مفید است این آش دارای منابع مفید از کلسیم و آهن است.
آش رشته کرمانی
دوبزه آش مازندرانی
” دوبَزه آش ” نوعی آش محلی است که برخلاف موارد بالا که تنها در مناطق روستایی یا کوهپایه ای طبخ می شود در شهرها و روستاها خواهان خود را دارد و ذائقه مازندرانی ها همچنان با طعم آن آشتی است برای پخت این آش که در وعده افطاری مصرف میشود دوغ، آب، برگ و ساقه چغندر سفید، باقلا خشک یا تازه، گشنیز و نعناع و برنج نیمدانه را با هم مخلط کرده و روی آتش ملایم می گذارند و در پایان به آن پیازداغ، سیر و ادویه اضافه میکنند.
آش آبادانی
آش خوزستانی جزو مغذی ترین و خوش طعم ترین آش های ایرانی محسوب می شود.این آش از حبوبات ، سبزی و برنج تهیه می شود و در وعده های افطار و سحر بسیار پر طرفدار است.آش خوزستان را معمولا با گوشت یا بدون گوشت و تند درست می کنند.برای تهیه این آش می توانید از گوشت دنده و سرسینه گوسفندی استفاده کنید.
دسرهای محلی مخصوص رمضان
رشته خوشکار
رشته خوشکبار یا همان رشته خشکار شیرینی سنتی گیلانی و قدیمان گیلکان است.این شیرینی به عنوان شیرینی ویژه ماه رمضان نیز مورد استفاده قرار میگیرد که در گیلان و به ویژه در رشت برای افظار آماده می شود نام این شیرینی از شکل آن که رشته گونه است گرفته شده است.
حلوازرده
خوراکیهایی که در همدان در ماه رمضان استفاده میشود، نان کماج معروف و حلوازرده رنگین مخصوص این شهر است. در این شهر خوردنیهای دیگری مانند انگشتپیچ و نان روغنی در ماه رمضان پخت میشود.
شیر برنج
“شیرآش” شاید تنها غذای مشترک اقوام ایرانی در ماه مبارک رمضان باشد شیر آش همان شیر برنج است که به دلیل سهولت در هضم و ترکیب مناسب شیر و برنج هم پخت آن ساده است و هم در سفرههای افطار بهوفور دیده میشود البته برخی ها شیر برنج ر ابا نمک و برخی ها با شکر میل می کنند.
اوحلوا
«اوحلوا» غذایی بسیار کامل است که از مخلوط آب، شکر و شیره خرمالوی وحشی درست می شود و به علت داشتن مواد قندی طبیعی برای افطار بسیار مناسب است.