روستا و دریاچه هویر در بخش مرکزی دماوند تهران قرار گرفته است؛ دماوند، شهری زیبا و تاریخی که با نام بهشت آبشارها و چشمه ها شناخته می شود. شهرستان دماوند دارای بلندترین کوه ایران و بلندترین آتشفشان آسیا است، اما علاوه بر کوه باصلابت دماوند، دیدنی های زیبای دیگری نیز در این شهر وجود دارند که واقعا ارزش دیدن دارند
روستا و دریاچه هویر
دریاچه هویر
دریاچه ای به شکل لوزی در غرب روستای هویر قرار گرفته است. دریاچه هویر دارای آب شیرین است که در نزدیکی دماوند با پشت سر گذاشتن مسیر کوهستانی و سنگلاخی قابل دسترسی است. طول دریاچه هویر حدودا ۹۰۰ متر و عرض آن ۱۵۰ متر است. در پیرامون دریاچه نیز کوه های مرتفعی به چشم می خورند که سبب ایجاد گودال هایی شده است و داخل همین گودال ها دریاچه زیبایی شکل گرفته است. آب دریاچه هویر نیز از آب شدن برف قله ها در رشته کوه های قره داغ و سیاه چال تامین می شود و آب این دریاچه حاوی مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و کربنات است.
چگونگی شکل گیری دریاچه هویر
زمین شناسان گفته اند: به دلیل لغزش کوه های بغل زرین کوه و راهیابی منشا آب از فیروزکوه، آبیک، شاهرود و آب شدن برف کوه های اطراف باعث شکل گیری این دریاچه شده است. در ادامه دلیلی که موجب رانش زرین کوه یا همان رشته کوه های جنوب دریاچه گشته (در دوره دوران کوارتزی) این است که پشت کوه به اندازه 50 متر، یک سد طبیعی مقابل رواناب به وجود آمده و شرایطی را برای ساخت دریاچه هویر فراهم کرده است.
مشخصات دریاچه هویر
دریاچه هویر از آب شیرین کوهستانی پر شده و دور تا دور این دریاچه را کوه های بلند و کوتاهی فرا گرفته که رشته کوه زرین در جنوب و رشته کوه قره داغ در شمال آن وجود دارد. اندازه دریاچه هویر 150 متر عرض و 900 متر طول را دارا می باشد. مواد تشکیل دهنده آب دریاچه هویر منیزیم، مواد شیمیایی، کلسیم و کربنات است. در واقع آب دریاچه هویر از آبراهه های که در طول فصل های مختلف سال درست شده، شامل کوه های شاه نشین، سیاهچال و قره داغ از شمال دریاچه هویر تامین می شود، که در طول سال سطح آب دریاچه هویر را متغیر می کند. موضوع مورد توجه این است که کف دریاچه هویر چشمه ای برای تامین آب دریاچه وجود دارد.
جاذبه های دیدنی نزدیک به دریاچه هویر
در نزدیکی هویر دریاچه ای دیگری به نام تار وجود دارد، که یکی از جاذبه های دیدنی تهران بشمار می رود. دریاچه تار هم در میان کوه هاست، که از شمال غرب به سمت جنوب شرق کشیده شد. این دریاچه لوزی شکل بوده که اندازه آن 1.3 کیلومتر می باشد و نزدیک 400 متر عرض دارد.
جاذبه های دیدنی دیگری در نزدیک آن نیست بلکه باید چند کیلومتری از آنجا فاصله گرفت که شامل:
برج شیخ شبلی: ۲۸.۲ کیلومتر
حمام تاریخی محله درویش: ۲۸.۶ کیلومتر
آبشار آینه رود: ۳۲ کیلومتر
چشمه اعلا: ۳۲.۷ کیلومتر
دشت مشا: ۳۴.۸ کیلومتر
پیست اسکی آبعلی: ۴۰.۶ کیلومتر
تفریحات دریاچه هویر
-ماهیگیری
دریاچه هویر یکی از زیستگاه ماهی قزل آلا است، چنانچه می خواهید ماهیگیری کنید تجهیزات خود را برای گرفتن ماهی همراه خود بیاورید، یادتان باشد که اندازه کمی صید کنید چرا که در این دریاچه احتمال انقراض ماهی قزل آلا زیاد می شود.
-عکاسی
دریاچه هویر شب های زیبا و منظره های طبیعی دارد که لذت سفر شما را بیشتر کند. برای ثبت لحظات به یاد ماندنی و گرفتن عکس های جالب، اگر دوربین دارید حتما با خود به دریاچه هویر ببرید.
-شنا
در دریاچه هویر شما می توانید به راحتی شنا کنید، در فصل تابستان حتما با خود وسایل شنا و لباس اضافه ببرید. در نظر بگیرید که در اطراف دریاچه هویر هیچ امکانات شنایی یا غریق نجاتی وجود ندارد و عمق دریاچه 50 یا 40 متر می باشد، اگر شنا بلد نیستید به هیچ عنوان ریسک نکنید.
-قایقرانی
دریاچه هویر برای قایقرانی مکان مناسبی است ولی هیچ امکاناتی در اطراف آن وجود ندارد. یک قایق بادی با خود داشته باشید و در میان دریاچه از سکوت و آرامش آب لذت ببرید.
ساعت و هزینه بازدید
این منطقه زیبا ساعت خاصی برای بازدید ندارد و به راحتی در هر ساعت از شبانه روز می توانید مراجعه کنید، فقط توجه داشته باشید اگر بار اولتان است که به این حوالی سفر می کنید بهتر است قبل از تاریکی هوا بروید تا در راه گم نشوید تا سری بعدی بتوانید در شب نیز از آرامش این دریاچه لذت ببرید. برای بازدید نیازی به پرداخت هزینه ندارید و مدت زمان پیشنهادی برای بازدید نیز بسته به علاقه خودتان می تواند از ۲ ساعت تا یک شبانه روز طول بکشد.
چگونه به دریاچه هویر برویم؟
به شهر دماوند رفته، از روستای چنار عربها، جاده معدن را بروید آخر جاده خاکی به دریاچه می رسید. در جاده دماوند، بعد از روستای چنار شرق، جاده خاکی دو ساعت یا بیشتر، راه طاقت فرسا با خودرو پیش بروید. جاده خاکی و پر از پستی و بلندی در این مسیر است، اگر خودروی مناسب ندارید، از این مسیر استفاده نکنید. در جاده دماوند، شهر فیروزکوه، از روستای دلیچای به سمت روستاهای یهر، مومج، دهنار و هویر بروید تا به دریاچه کوچک هویر و سپس دریاچه تار برسید.
فاصله روستای هویر تا تهران
فاصله روستای هویر تا تهران ۱۱۲ کیلومتر بوده که کل خیابان ها آسفالت است بعد از آن به جاده خاکی منتهی می شود.