
در این مطلب قصد داریم شما را با موزه پوشاک و زیورآلات کرمانشاه آشنا کنیم. این موزه یکی از المان های فرهنگی و سنتی شهر کرمانشاه محسوب می شود که دارای سابقه تاریخی بسیاری است. با ما در درناتریپ همراه باشید.

این موزه در قسمت جنوبی تکیه معاونالملک در تالاری به وسعت دویست متر مربع قرار دارد و شامل هشت غرفه پوشاک سنتی است. در این موزه میتوان لباسهای محلی مردم هرسین، قصر شیرین، گیلانغرب، پاوه و شهرهای دیگر استان کرمانشاه را مشاهده کرد.
پیشینه و معماری موزه پوشاک و زیورآلات کرمانشاه
این مکان در زمان قاجار به عنوان یک مکان عزاداری شیعه ساخته شده است. در سال ۱۳۵۳ تکیه معاون الملک به عنوان اثر ملی ایران شناخته شد.
این مکان به دلیل کاشی کاریهای منحصر به فرد خود که به تصویر کشیدن نبرد کربلا و تصاویر پادشاهان ایرانی مانند پادشاهان هخامنشی و تخت جمشید است، کاملاً مشهور است. رنگهای استفاده شده در تکیه معاون الملک صد در صد طبیعی است.
بخش عباسیه موزه پوشاک و زیورآلات
در قسمت عباسیهی این بنا، دو موزه فرهنگی با نامهای موزه مردمشناسی کرمانشاه و موزه پوشاک و زیور آلات قرار دارد. در موزه پوشاک و زیورآلات، لباسهای محلی شهرهای مختلف استان کرمانشاه به نمایش گذاشته شده است.
درباره پوشاک مردمان کرمانشاه، ابتدا باید به این نکته اشاره کنیم که به دلیل کوهستانی بودن شهرستان کرمانشاه، مردمان و زنان و ساکنان کرمانشاهی دارای پوشاک سنتی خاص هستند.
در گذشته مردان اغلب پیراهن های سفید می پوشیدند که دکمه یقه آن به شانه چپ بسته می شد و شلوارهای بلند و گشاد می پوشیدند که در ناحیه مچ پا تنگ بوده و گیوه در انواع آجیده، ملکی و زیر لاستیکی از پاپوش های رایج مردان بوده است.
زنان این دیار نیز در گذشته پیراهن های بلند و گشادی از جنس مخمل یا پارچه های زری می پوشیدند. آن ها سربند به سر می بستند و به فراخور وضع مالی خود از انواع پاپوش از جمله گیوه و کفش های چرمی استفاده می کردند.
به مرور زمان این گونه پوشش ها تا حدود زیادی از بین رفته و تنها در برخی از روستاهای دور افتاده می توان از آن پوشش ها را دید. در موزه پوشاک می توان نمونه های قدیم و جلوه هایی از پوشش مردم کرمانشاه را مشاهده کرد.
در موزه پوشاک و زیورآلات از چه چیزهایی می توان بازدید کرد؟
در بدو ورود به عباسیه معاون الملک با حیاطی گل کاری شده و باصفا روبرو می شوید که حوضی در وسط آن قرار دارد. از آنجایی که در سراسر دنیا این تکیه را با کاشی کاری های فوق العاده اش می شناسند،
بدیهی است که اغلب بازدیدکنندگان برای دیدن این شاهکار به تکیه می روند ولی از جهتی آشنایی با فرهنگ و هویت مردمان کرمانشاه سهم کمی در وسوسه آن ها ندارد.
آثار این موزه در تالار ۲۰۰ متری عمارت عباسیه و در ۸ غرفه مختلف به نمایش گذاشته شده است. غرفه هایی که نمود تنوع فرهنگی کرمانشاه را به نمایش گذاشتن البسه و زیورآلات سنتی مردم به بازدیدکنندگان نشان می دهند.
جالب است بدانید لباس هایی که مجسمه های این غرفه ها به تن دارند به مرور زمان از پوشش مردم محلی کرمانشاه حذف شده و تنها در این موزه و یا در برخی از روستاهای دورافتاده به چشم می آیند.