حرم عبدالعظیم حسنی و امامزاده طاهر و امامزاده حمزه علیه السلام

شهرستان ری، یکی از شهرهای مذهبی و بسیار ارزشمند تاریخ ایران محسوب می‌شود که در دوران مختلف، از ارزش و اهمیت والایی برخوردار بوده است. این نقطه از کشور، عناوین مختلفی از جمله پایتخت مذهبی زرتشتیان، پایتخت تابستانی اشکانیان، پایتخت آل بویه و پایتخت ارزشمند حکمرانان سلجوقی را در کارنامه‌ خود، به ثبت رسانده است.

حرم حضرت عبدالعظیم حسنی

 

عبدالعظیم حسنی

عبدالعظیم حسنی یا شاه عبدالعظیم  از نوادگان امام دوم شیعیان، حسن بن علی بن ابیطالب است که در شهر ری در حرم شاه عبدالعظیم دفن شده‌است. کنیه وی ابوالقاسم و ابوالفتح است.عبدالعظیم از نوادگان حسن بن علی و از افراد برجسته مکتب هادی بود. از قول ابوحمّاد رازی نقل شده است که هادی از او خواسته است هر سوالی در ناحیه اش پیش آید از عبدالعظیم حسنی بپرسد.

حرم شاه عبدالعظیم حسنی

در حدیث مفصل دیگری که در امالی صدوق نقل شده است، عبدالعظیم عقیده خود در امور دینی را به هادی عرضه کرد و مورد تایید او قرار گرفت. عبدالعظیم تحت فشار حکومت عباسی به ری گریخت و در خانۀ یکی از شیعیان ساکن شد و شب روز را به زهد و عبادت می پرداخت تا اینکه پس از چند روز بیماری از دنیا رفت. شیعیان ری تشییع جنازه باشکوهی برایش برگزار کردند و مقبره بزرگی برایش بنا نمودند.

زندگی در دوران سرکوب شیعیان

دوران زندگی عبدالعظیم مصادف با شرایط خفقان و سرکوب شیعیان توسط بنی عباس بود. عبدالعظیم نیز همچون پدرانش سال‌ها تحت تعقیب بود. او گرچه زمانی که در مدینه، بغداد و سامرا می‌زیست روش تقیه را در پیش گرفته و عقیده و مرام خود را پنهان می‌داشت، ولی با این حال مورد غضب متوکل و معتز بود.

تاریخچه بارگاه حضرت عبدالعظیم حسنی

کهن‌ترین اثر کشف شده در حرم مطهر عبدالعظیم حسنی (ع)، سردر آجری است که در درگاه اصلی حرم قرار دارد که روی آن نام بانی سردر «مجدالملک قمی براوستانی» از وزیران «برکیارق سلجوقی» در قرن پنجم هجری قمری نوشته شده است. همچنین در سمت چپ درگاه مذکور، کتیبه‌ای قرار دارد که به بازسازی و تعمیر بنای بقعه، در نیمه‌ دوم قرن دوم هجری قمری و به همت «محمدبن زید داعی علوی» اشاره شده است. در برخی از کتب تاریخی نیز در مورد تعمیر و بازسازی حرم عبدالعظیم (ع) در قرن چهارم هجری قمری و در زمان «عضدالدوله دیلمی» سخنانی ثبت شده است.

حرم شاه عبدالعظیم حسنی

بنابراین کاملا بدیهی است که مراحل تکمیل و توسعه‌ بارگاه حضرت عبدالعظیم (ع)، در ادوار مختلف انجام شده است تا در عصر حاضر، شاهد مکانی روحانی و مملو از آثار و زیبایی‌های معماری سده‌های مختلف باشیم. با توجه به معماری و تزئینات باقی‌مانده از قرون گذشته در حرم مطهر، به نظر می‌رسد که بقعه‌ مبارکه‌ عبدالعظیم حسنی (ع) در دوران تیموریان با ساخت و بازسازی‌هایی مواجه شده است.

گنبد حضرت طاهربن زین العابدین (ع)

امامزاده طاهر علیه السّلام

آستان این امامزاده واجب التعظیم(ع) با گنبدی فیروزه ای در شمال شرق بارگاه منور حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) می درخشد. این آستان، قرن ها ناشناخته بوده و کسی از مدفن این امامزاده جلیل القدر اطلاع نداشته است. مشهور است که امامزاده طاهر(ع) با هشت واسطه به امام زین العابدین(ع) می رسد، بدین ترتیب: طاهر بن محمد بن محمد بن حسن بن حسین بن عیسی بن یحیی بن حسین بن زید بن امام زین‌العابدین علیه‌السلام.

بنای بقعه امامزاده طاهر(ع)

بنای بقعه امامزاده طاهر(ع) در زمان ناصر الدین شاه قاجار و مظفر الدین شاه و به دستور ظل السلطان و به سعی رضا قلی خان، معروف به سراج الملک در سال ۱۳۰۴ هجری قمری شروع شده و تا سال ۱۳۲۰ هجری قمری ادامه داشته است.

رونمایی از گنبد جدید حضرت طاهربن زین العابدین (ع)

طول و عرض روضه مطهره ۶*۶ متر تقریبی است که در وسط روضه مقدسه هم ضریحی فولادی روی قبر امامزاده(ع) به چشم می خورد. بر دیوار روضه مطهر نقاشی و گچ بری وجود دارد و اشعاری نیز در مدح آن حضرت به چشم می خورد که بعضی از عبارت های آن ناخوانا نبوده لذا از ذکر آن خودداری شده است. بر بالای روضه منوره، گنبدی به ارتفاع پانزده متر به چشم می خورد که به دلیل فرسوده شدن کاشی ها، آستان حضرت عبد العظیم (ع) به تعمیر آن اقدام کرده است.

با قراین موجود، احتمال داده می شود که وی در نیمه نخست قرن چهارم هجری با پدر بزرگوارش محمّد ابوطاهر، به شهرری هجرت کرد و در آنجا ساکن شد. مسلم این است که اجداد امامزاده طاهر ، همه از علما، شهدا، فقها، نقبا و قضات بلاد اسلامی بوده اند.

dsc 3417 | حرم عبدالعظیم حسنی • درناتریپ ✈️

سالم بودن بدن مطهر امامزاده طاهر(ع) بعد از گذشت صدها سال

هنگامی که ظل السلطان دستور ساخت گنبد و ضریحی برای امام زاده طاهر داد، در هنگام تخریب بنای قدیمی، به قبر شریف رسیدند و آن را نبش کردند، دیدند جسد شریف آن بزرگوار پس از صدها سال تر و تازه و سالم است، گویی امروز به خاک سپرده شده است.

در فرازى از زیارت نامه امامزاده طاهر(ع) چنین می خوانیم: «لَقَدْ اَظْهَرَ اللهُ جَسَدَک الطَّیِّبَ، وَ بَدَنک الطاهرَ، بَعْدَ مُضیِّ قُرُون متطاوله و سِنینَ مُتکاثِرَه، بَعدَ ارتحالِکَ إلى جوارِ الله» خداوند پیکر پاک و بدن پاکیزه‌ات را پس از گذشت قرن‌های متمادى و سالیان فراوان از ارتحالِ توبه جوار حق تعالى، نمایان ساخت.

عبدالعظیم حسنی | حرم عبدالعظیم حسنی • درناتریپ ✈️

حضرت امامزاده حمزه بن امام موسی کاظم علیه السّلام

فرزند امام موسی کاظم علیه السّلام هر یک دارای فضایلی هستند ولیکن حضرت امامزاده حمزه علیه السّلام دارای فضایلی ممتاز و جلالت قدر و عظمت شأن است . در این که او مردی عالم ، فاضل ، متّقی ، محدّث و ثقه بوده ، کسی تردید ندارد و درباره تاریخ وفات ، یا شهادت و نیز خصوصیات دیگر زندگی آن بزرگوار ، به مطلب و مدرک معتبری برخورد نکرده ایم و میان علما و موّرخان در این مورد اختلاف فراوانی وجود دارد .

عبدالعظیم حسنی03 | حرم عبدالعظیم حسنی • درناتریپ ✈️

تاریخ تولد و وفات حمزه بن امام موسی علیه السّلام 

از تاریخ تولد و وفات یا شهادت حضرت امامزاده حمزه بن موسی علیه السّلام اطلّاع دقیقی در دست نیست ، و در مصادر ترجمه او از این موضوع ذکری به میان نیامده و علما و مورخان تحقیقی در این خصوص انجام نداده اند . ما با بررسی و تحقیقات فراوان از کتب معتبره به این نتیجه رسیده ایم که وی حدوداً در سال 204 ه.ق وفات یافت یا به شهادت نایل شد

راه‌های ارتباطی حرم شاه عبدالعظیم حسنی

آدرس حرم عبدالعظیم حسنی کجاست؟

ایران، تهران، شهرری، حرم عبدالعظیم حسنی

ارسال یک پاسخ

لطفاً با کلمات فارسی تجربه سفر خود را بنویسید.

هفت + 6 =

تلفن همراه *