دراین مقاله قصد داریم تا شما را با جاهای دیدنی سامان یکی دیگر از شهرستان های استان چهارمحال و بختیاری آشنا سازیم و توضیحاتی از موقعیت جغرافیایی، جاذبه های گردشگری، آب و هوا، مناطق تاریخی-مذهبی، صنایع دستی و سوغات برای شما ارائه دهیم تا شاید اگر مقصدی برای سفر خود انتخاب نکرده اید بتوانیم راهنمای برای یک مسافرت خاطره انگیز باشیم.
موقعیت جغرافیایی شهر سامان
سامان مرکز شهرستان سامان است که از شمال و شرق با استان اصفهان ، از غرب با شهرستان بن و از جنوب با شهرستان شهرکرد هم مرز می باشد.ارتفاع این شهرستان از سطح دریا ۱۹۶۳ متر می باشد و در موقعیت ۴۵ / ۳۲ درجه شمالی و ۹۱ / ۵۰ درجه شرقی قرار گرفته است.
اقلیم آب و هوایی شهر سامان
شهر سامان به دلیل آن که از میانگین ارتفاع بســیار بالایــی برخــوردار اســت، میــزان بارش ســالانه آن هم خوب بوده است،به علت ماهیت کوهستانی مرتفع، که درمسیر بادهای مرطوب سیستمهای مدیترانهای قرار داشته و موجب صعود و تخلیه بار این سامانهها میگردد. به همین علت این شهر دارای اقلیمی سرد و کوهستانی است.
آشنایی با مردم سامان
مردم این شهر اغلب از ترکهای سلجوق و قشقایی هستند که از دوره حکومت سلجوقیان بزرگ به پادشاهی سلطان ملک شاه در منطقه چهارمحال سکونت یافتهاند. مردم شهر سامان به زبان ترکی قشقایی صحبت میکنند. با آن که سامان شهر کوچکی است اما زادگاه چندین شاعر بنام است. از جمله این شاعران میتوان به دهقان سامانی، عمان سامانی، افلاکی سامانی، نیسان سامانی، قطره، دریا، ذره، محیط و تبیان اشاره کرد.
سوغات و صنایع دستی شهر سامان
این شهر دارای صنایع دستی و سوغات خاص خود است، بافته های داری از جمله گلیم، جاجیم و خورجین از معروف ترین صنایع دستی سامان به شمار می رود. همچنین می توان از سرمه دوزی بکار رفته در نوع پوشش و جامه های محلی مردمان این شهر نیز به عنوان یک نوع از صنایع دستی مخصوص این شهر یاد کرد.
اکثر گردشگران از این صنایع دستی به عنوان سوغات نیز یاد می کنند. یکی از سوغات شهر سامان، انواع لبنیات مانند ماست، کره، کشک، قارا، قارابشکن، دوغ، روغن محلی و پنیر می باشد.
جاهای دیدنی شهر سامان
پل زمانخان
پل زمانخان یکی از مهمترین آثار تاریخی شهر سامان است که در دوره صفویه ساخته شده و به دلیل منظرههای زیبایی که در کنار رودخانه زایندهرود و این پل قرار دارد گردشگران زیادی به این مکان جذب میشوند. این پل روی تختهسنگی بنا شده است و ۳۰ متر طول و ۱۳ متر ارتفاع دارد. پایههای سنگی پل نقش موجشکن داشته است و در هنگام طغیان رودخانه از بنای پل محافظت میکرده. این پل در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
قلعه هوره
قلعه هوره در مجاورت روستای هوره، از توابع شهرستان سامان در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد. با قدمتی که به ۷۰۰ سال پیش بازمیگردد، این قلعه در مکانی بالای رودخانه زایندهرود و مشرف به پل سنگی هوره واقع شده است. طبق گفتهها، از قلعه هوره در دوره صفوی برای اخذ مالیات از مسافرین و کاروانها استفاده میشد.
پل هوره
علاوه بر این رودخانه معروف پل سنگی و قدیمی «هوره» این شهر هر ساله موجب جذب تعداد زیادی بازدید کننده می باشد. تاریخ تاسیس این پل نیز به سال ۱۳۳۷ باز می گردد که توانست در سال ۱۳۹۰ به لیست آثار ملی ایران اضافه شود.
مسجد جامع سامان، جاذبه های سامان
مسجد سامان در محله مسجد جامع یا میانه شهر سامان قرار دارد. این مسجد دارای یک شبستان و دو ورودی در شمال خاوری و جنوب باختری می باشد که ورودی شمال خاوری به شکل هشتی و با گنبدی عرقچین ساخته شده است. شبستان مسجد پلانی مستطیل شکل دارد و به شیوه طاق و چشمه بر روی هشت ستون سنگی مشعلی شکل استوار شده است.
روستای شگفت انگیز مارکده
روستای شگفت انگیز مارکده ، روستایی از توابع شهرستان سامان در استان چهارمحال و بختیاری ایران است.روستای مارکده یکی از روستاهای تاریخی شهرستان سامان است و در کنار رودخانه زاینده رود قرار گرفتهاست. مارکده در یکی از پیچ و خمهای دره و رودخانه زاینده رود قرار دارد.زیبایی خیره کننده روستای مارکده به گونه ای است که رودخانه زاینده رود در همه طرف روستا دیده میشود
روستای سواد جان سامان
این آبادی دارای دالان هایی تاریخی ۶۰۰ هزار ساله سرپوشیده می باشد که به واسطه ی آنها از شهرت بالایی برخوردار می باشد، جریان رودخانه زاینده رود و چشم نوازهای زیبای دشت ها و باغهای سرسبز از دیگر جذابیت های این منطقه به شمار می رود.
روستای یاسه چای، مکان های گردشگری سامان
روستای کوهستانی یاسه چای از توابع بخش سامان، شهرستان شهرکرد، استان چهارمحال و بختیاری است. یاسه چای از طریق جاده های آسفالت سامان، پل زمانخان، تیران، شهرکرد، چادگان، بن و سد زاینده رود قابل دسترسی است که به دلیل برخورداری از توان و جاذبه های بسیار در سیمای طبیعی و معماری به عنوان نقاط هدف گردشگری شناسایی شده
آرامگاه دهقان سامان، جاهای دیدنی سامان
آرامگاه دهقان سامانی در حدود ۲۸ کیلومتری شمال شهرکرد و در نزدیکی پل زمانخان که بر روی رودخانه سامان ایجاد شده قرار دارد.میرزا ابوالفتح خان دهقان سامانی ملقب به «سیف الشعرا» و متخلص به «دهقان»، مردی صوفی مسلک و عارف بود که در سال ۱۲۴۹ هجری قمری در شهر سامان زاده شد و پس از کسب تحصیلات ادبی و حکمی، به شاعری پرداخت و در سال ۱۳۲۶ هجری قمری از دنیا رفت.
کوه شیراز شهر سامان
این کوه از جمله کوههای شهرستان سامان بوده با بلندی بالای ۳۰۰۰ متر می باشد که دامنه ی این کوه محل استقرار شهر سامان است، به اعتقاد بعضی از مورخان مکان نخستین این شهر در ۳ کیلومتری کوه شیراز بوده است