استان گیلان رتبه نخست در بین استانهای ایران از نظر تنوع غذاهای محلی را داراست. عادت غذایی گیلانیان چند مشخصه خاص و اصلی دارد. مصرف بالای برنج در این خطه برنج پرور، استفاده از انواع سبزیها که باعث سبز دیده شدن بیشتر غذاها شده و همچنین استفاده از ماکیان و اردک وحشی، ماهی و زیتون، همگی موجب خاص بودن غذاهای محلی این استان شده است. در لاهیجان نیز همانند سایر نقاط استان گیلان سفرهای رنگین، مملو از طعمهای به یاد ماندنی از شما پذیرایی خواهد کرد. در ادامه این مقاله با شماری از محبوبترین غذاهای محلی لاهیجان آشنا خواهیم شد.
خورش مرغ و آلوی لاهیجان
شمالی ها علاقه بسیار زیادی به پخت غذا با مرغ با چاشنیهای مختلف دارند، از مرغهای ترش همراه با سبزیجات محلی گرفته تا مرغ هایی که با آلو و ربهای نارنج و انار طبخ می شوند. یکی از خوشمزهترین غذاهای گیلانی که خورشی مجلسی و مختص مردم لاهیجان به شمار میآید خورش مرغ و آلو است. در طبخ این خورش که خورش آلو مسما نیز گفته میشود، علاوه بر مرغ از چند نوع رب و آلوهای ترش و شیرین استفاده شده است تا هنگام میل این غذا مزه ملس و لذیذی را تجربه کنید.
دستور پخت مرغ و آلوی لاهیجان
برای تهیه مرغ و آلوی لاهیجانی پیاز و سیر را نگینی خرد کنید و با زردچوبه و فلفل تفت دهید. آلو را خیس کنید، آب آن را خالی کنید و سپس آن را درون قابلمه بریزید. رب انار، رب نارنج و برگه زردآلو خیس شده را هم اضافه کنید و تفت دهید. نصف لیوان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید موادتان کاملا باهم مخلوط و یکدست شود. حالا مرغ را اضافه کنید. یک لیوان آب جوش دیگر اضافه کنید و بگذارید خورش روی حرارت کم یک ساعت بپزد و جا بیفتد. بهتر است از آلوی سیاه برای این غذا بهره ببرید.
خورشت سبزی فسنجان لاهیجان
یکی از بهترین غذاهای لاهیجان خورشت سبزی فسنجان با طعم بینظیر سبزیهای شمالی است. به دلیل حضور پررنگ سبزیها، این خورشت به رنگ سبز است و طعمی متفاوت با فسنجان معمولی که قبلا خوردهاید، دارد. در خورشت سبزی فسنجان از کوتکوتو ، بو انجیل و چوچاق استفاده میشود که در شهرهای دیگر ایران در دسترس نیست؛ البته برگ چغندر، گشنیز و نعنا و تره نیز در خورشت میریزند.
خورش سبزی فسنجان را در لاهیجان با کته همراه با سیر، ترب، تر باقلا (باقالای مازندرانی) و ماهی دودی سرو میکنند.
اگر مایل بودید این غذای خوش طعم و بینظیر را در خانه طبخ کنید، میتوانید بدون سبزیهای محلی و فقط از گشنیز، نعنا و پونه استفاده کنید.
میرزا قاسمی
میرزا قاسمی یک غذای اصیل گیلانی است که هر ایرانی با طعم آن آشنایی دارد و نام آن را منوی رستورانهای ایرانی دیده است. میرزا قاسمی معمولا به عنوان غذای اصلی و گاهی نیز بهعنوان پیشغذا بهصورت گرم سرو میشود. بادمجان موجود در مبرزا قاسمی به روس های مختلفی طبخ میشود اما اگر بهصورت کبابی پخته شود طعم دودی و دلپذیری به این غذا خواهد بخشید.
میرزا قاسمی توسط محمد قاسم خان که در زمان ناصرالدین شاه قاجار والی حاکم رشت بود، ابداع شده و نام خود را برای این غذا برگزید . وی علاقه زیادی به آشپزی و طبخ غذاهای جدید داشت، سرانجام یک روز با ترکیب مواد مختلف شامل بادمجان، گوجه و سیر توانست به طعم بینظیر میرزاقاسمی دست پیدا کند. او این غذا را در سراسر گیلان با نام میرزاقاسمی گسترش داد و پس از رسیدن به حاکمیت فارس، این غذا را در استان فارس رواج داد.
میرزاقاسمی با داشتن گوجه، بادمجان، سیر و تخممرغ خوشمزهترین غذای کمکالری است به همین علت برای افراد دارای رژیمهای غذایی خاص یا رژیم لاغری مناسب میباشد. بادمجان به علت داشتن فیبر بالا به کاهش وزن کمک میکند. این گیاه پرخاصیت سرشار از آهن و آنتیاکسیدان است که علاوه بر کمک به رفع کمخونی، دشمن سرطان محسوب میشود. همچنین تحقیقات نشان میدهد که خوردن بادمجان ابتلا به سکتههای قلبی را کاهش میدهد.
شش انداز گیلکی
یکی از غذاهای سنتی که در برخی مناطق ایران برای مناسبتهای مختلف مانند روزهای پایانی سال طبخ میشود، شش انداز نام دارد. مردم اهل گیلان، شیراز و زنجان شش انداز را در روزهای خاصی از سال مانند چهارشنبه سوری و عید نوروز پخته و سرو میکنند. نامگذاری این غذای خوشمزه شاید به دلیل استفاده از شش ماده اولیه و اصلی در دستور پخت آن باشد. با این حال در هر یک از این شهرها شش انداز را با روشهای مختلف و مواد متفاوت طبخ می کنند؛ شش انداز گیلان با بادمجان، شش انداز زنجان با خرما و شش انداز شیراز با هویج تهیه می شود.
دستور پخت شش انداز
مغز گردو را دو بار چرخ کنید تا کاملا نرم گردد. پیاز رنده شده را با یک قاشق سوپ خوری روغن تفت دهید تا طلایی گردد. سپس مغز گردو را به آن اضافه کنید و با پیاز تفت دهید. پس از آن 3 لیوان آب سرد به آن ها اضافه کنید و بگذارید مغز گردو با شعله ملایم بپزد. بادمجان ها را پوست گرفته و آنها را به اندازه یک بند انگشت خرد کنید. سپس کمی نمک روی بادمجان ها بپاشید و در آبکش قرار دهید تا آب سیاه آنها خارج گردد. در آخر آنها را سرخ نموده و با رب انار رقیق شده، به مغز گردو اضافه کنید. این غذا باید کمی آبدار و جا افتاده سرو گردد.
خورش اناربیج
خورش اناربیج یا انار آویج گیلانی یکی از ۵ غذای ثبت شده جهانی آشپزی استان گیلان است. انار پیچ، قورآویچ، سنگه خورش و … نامهای دیگر این خورش لذیذ و خوشمره گیلانی است که در سایر شهرهای شمالی هم به مناسبتهای مختلف در فصل انار به خصوص برای شب یلدا پخته میشود. شما نیز در سفر خود به لاهیجان حتما این این غذای لذیذ را امتحان کنید.