
شهر ساری مرکز استان مازندران و پر جمعیت ترین شهر این استان می باشد که تقریبا قدمتی 5000 هزار ساله دارد. همین با قدمت بودن این شهر باعث شده آثار تاریخی و بناها و عمارت های زیادی باقی بماند. البته از آنجایی که ساری شهر خوش آب و هوایی است و نزدیی به دریا و کوه ها و جنگل سبب شده آب و هوایی خنک و معتدلی داشته باشد. ساری یکی از شهرهای پایتختی ایران در زمان آقا محمد خان بوده است و اولین شهری در ایران بود که ساخت راه آهن سراسری از آن آغاز شده است. محله اب انبار نو از قدیمی ترین محله های شهر ساری است و در گذشته هسته ی مرکزی شهر بوده است، و بناهای تاریخی و فرهنگی مهمی در این محله به یادگار مانده است. به هرحال درنا تریپ این فرصت در اختیار ما قرار داده دو بنای تاریخی در ایران شهر زیبا را برای شما معرفی کنم.
عمارت فاضلی از مناطق گردشگری ساری
عمارت فاضلی، بنای رویایی زیبا در محله آب انبار نو ساری از مکان های تاریخی و توریستی است که سالانه، بخصوص در ایام نوروز گردشگران زیادی از آن بازدید می کنند. عمارت فاضلی که دارای دو عمارت مسکونی متعلق به دوران قاجاریه و پهلوی اول می باشد، از مجموعه بناهای قدیمی است که دارای معماری خاص خود است، که با اندکی دقت متوجه خواهیم شد که هرکدام به دلایلی چون: اقلیم آب و هوایی و… به شکل متفاوت و گوناگونی زیر ساخت رفته اند. حیاط بزرگ خود پایه ثابت بناهای ایرانی است که نقشی به عنوان عدم اشراف به محیط داخلی خانه را داشته است، و یک عاملی برای برقراری ارتباط انسان با طبیعت و همچنین با طرحی سلسله مراتبی و تعبیه فضایی به نام هشتی، در ورودی خانه نیز می باشد. این بنای زیبای تاریخی – فرهنگی مربوط به خاندان فاضلی می باشد که طبق تحقیقات صاحب ملک یک معلم بوده است. بنای اصلی دارای سه طبقه با زیر زمین (سردابه) است، و دارای سه حیاط در سه ضلع غرب، شرق، و در سمت شمال می باشد و جزء آن بناهای معدود سه طبقه ای در زمان خود است. عمارت فاضلی نیز در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
معماری بنای تاریخی – فرهنگی فاضلی
ازمعمار این بنای باشکوه و بسیار زیبا نامی نیست و مشخص نیست چه کسی بوده است. نمای بنا که بصورت آجری و بندکشی شده است، درها و قاب های هلالی شکل، مستطیل شکل و مزین شده به طرح های ستاره ای، شمسه ای و اسلیمی با شیشه های رنگ می باشد. مصلح عمده به کار رفته دراین بنا؛ سفال، آجر، چوب و گچ است، تزئینات این بیرونی عمارت نیز بصورت آجر کاری می باشد. در وسط حیاط یک حوض چند ضلعی رنگ زیبا قرار دارد و دیوار های حیاط در فاصله های مختلف دارای طاق نمای آجری است. شاید سوال کنید در زمان پهلوی اول کدام قسمت به این عمارت اضافه شده است؟ در جواب باید بگویم جهت های شرقی و غربی بنا ساخته شده اند و بصورت دو طبقه ای و پنجره های سراسری در آمده است. این عمارت بسیار زیبا از ارزش تاریخی – فرهنگی بسیار برخوردار است و در سال 1391 مرمت سازی آن بعد از دو سال به اتمام رسیده است.
آدرس بنای فاضلی: شهر ساری، محله آب انبار نو
خانه خان کلبادی ساری
خانه و عمارت زیبای خان منوچهر کلبادی به اواخر دوره قاجاریه بر می گردد که دستور ساخت این بنا را سردار جلیل از امراء ارتش وقت داده شده است . سالیان بعد یه نوه ی وی خان کلبادی واگذار می شود. ساختار اصلی این خانه بصورت دو طبقه ای همراه با یک زیر زمین به سبک معماری قاجاریه بنا شده است و هر طبقه دارای یک شاه نشین و اتاق های دو طرفه می باشد و شاه نشین دوم از زیبا ترین اتق های این عمارت محسوب می شود. این عمرت عمری 200 ساله دارد و همواره بسیا مسافران از آن دیدن می کنند. این عمارت برای مدتی در سال 1370 به عنوان اداره کل میراث فرهنگی استفاده می شده است ولی امروزه تبدیل به یکی از موزه های دیدنی شهر شده است. این بنا در روزگاران خود یک خانه مهم و مجلل به شمار می آمد، صاحبان این بنا مانند منوچهرخان کلبادی که از نمایندگان مردم سالار ساری در مجلس ملی بود، که پایگاه سیاسی داشتند و سران نظامی کشور آمد و رفت در این خانه داشتند. در سال 1377 در آبان ماه این عمارت زیبای خان منوچهر کلبادی به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است.
معماری بنای منوچهر خان کلبادی
این عمارت با چوب، اجر و سفال ساخته شده است و سقف آن بصورت شیروانی و سفال پوش می باشد، و نحوه معماری نیز به سبک معماری دوران قاجاریه است. از شاهکار های معماری این اثر زیبا شیشه های رنگی، ارسی های بلند، حجره ها، شاه نشین ها و حیاط و گچبری های زیبایی است در این بنا به کار رفته شده است. عمارت دو بخش مهم دارد؛ یک بخش درونی و بیرونی تشکیل شده است که بخش درونی به صورت دو طبقه، همراه زیر زمین است. درب اصلی عمارت در خیابان آب انبار نو باز می شود، دری بلند و چوبی با سردری آجری شکل می باشد. اتاق های اعیان و اشراف به راحتی قابل تشخیص است و شاه نشین طبقه دوم از آن اتاق های شاه نشینی است که حکم مهمان خانه بخصوص مهمان های بلند پایه را داشته است. تزئینات زیبای مثل طاقچه ها و پنجره های ارسی و سقف چوبی به چشم می خورد که زیبایی منحصر به فردی دارد.
آدرس: ساری – خیابان انقلاب – محله آب انبار نو