تالاب ازگن | طبیعتی رویایی و خیالی در شهر دورود

همه ما انسان گاهی برای دور شدن از شلوغی ها نیاز داریم به یک مکان بکر و سرسبز سفر کنیم، روح و جسم خسته خود را جانی دوباره ببخشیم. لرستان سرزمین آبشارها و چشمه های زیر زمینی و علاوه بر آبشار و چشمه ها، تالاب های متعدد در شهرهای خود، مکان بکری را برای طبیعت دوستان فراهم کرده است. تالاب ازگن دورود یکی از این مکان های بکر است.

تالاب ازگن دورود

پیشنهاد امروز من سفر به پایتخت طبیعت ایران شهر دورود است، این بار شما را با یک تالاب بکر دور از شهر و شلوغی های آن، یعنی “تالاب ازگن” است، تالابی در دل کوه قارون و در نزدیکی روستای گورکش که طبیعتی خیال انگیز دارد و از چشم هیچ طبیعت گرد و کوهنوردی در این استان و شهرستان پنهان نمانده است.

تالاب ازگن دورود لرستان

تالاب ازگن

این تالاب به تالاب قارون نیز مشهور است که در 25 کیلومتری شهر دورود در پای کوه ازگن واقع شده است. یکی از نقاط قوت این تالاب که آن را خاص کرده است حضور کوه قارون در کنار این تالاب است و انعکاس کوه قارون در آب زلال این تالاب منظره خارق العاده خلق کرده است که چشم هر فردی را به خود خیره می کند. آب این تالاب زیبا از ذوب شدن برف های کوه قارون تامین می شود، تالاب فصلی که در بهار زیبایی خود را بیشتر از هر فصلی به نمایش می گذارد. در فاصله کمی از این تالاب روستای گورکش و خانه های کاهگلی وجود دارد که مردمانی خونگرم و مهمان نواز در آنجا سکونت دارند.

2112339 499 | تالاب ازگن • درناتریپ ✈️

کوه پریز در مسیر این تالاب به راحتی قابل دیدن است. هرچه را نادیده بگیرم نمی توانم از اسب های وحشی این تالاب زیبا بگذرم! اسب های وحشی که در مراتع سرسبز نظر شما را جلب می کنند. البته اسب های وحشی تنها زیست بوم این منطقه نیست چرا که بزکوهی، گرگ، گراز و همچنین پرندگان مهاجر نیز جزئی از زیست بوم این منطقه محسوب می شوند. نوای دل انگیز پرندگان سرخوش این منطقه در گوش شما زمزمه می کند. در سال های گذشته حدود 19 قلاده پلنگ مشاهده شده است.

تالاب ازگن

اطرافتالاب وجود گونه های گیاهی همچون پونه، میخک وحشی، نعنا، زنبق و لاله واژگون و خواص درمانی آن زینت بخش این منطقه است. تصویری از آسمان و کوه که تالاب زیبای ازگن آن را در آغوش خود گرفته است بسیار مجذوب کننده است. اینجا سکوت کوهستان و آواز پرندگان تنها نوایی است که به گوش می رسد.

ازگن درود

بهترین زمان سفر به تالاب ازگن

همانطور که گفته شد این تالاب فصلی است و بهترین فصل، بهار است چرا که در فصل تابستان و گرمای آن باعث کم آبی و یا خشکی این تالاب شده است، عموما این تالاب تا اواخر خرداد ماه آب دارد.  فصل بهار علاوه بر پر آبی تالاب و وجود گونه های زیستی و گیاهی، از آب هوایی مرطوب و خنک برخوددار است.

تالاب ازگن در بهار

اگر قصد کوهنوردی دارید…

اگر هوس رفتن به این تالاب را کرده اید و نقشه کوهنوردی در اطراف کوه این تالاب را در سر پرورانده اید، بهتر بگویم بدون تجهیزات نباشید. حتما کفش مناسب، لباس مناسب، عینک، عصا و کلاه کوهنوردی همراه خود داشته باشید. این نکته را در نظر داشته باشید که این منطقه فاقد امکانات رفاهی و رستورانی می باشد، بنابراین تغذیه سبک و میان وعده را فراموش نکنید. این منطقه بکر و دست نخورده است بر هرفردی که به این تالاب یا کوه قارون سفر میکند واجب است که حتما در حفظ این محیط و پاکیزه نگه داشتن آن کوشا باشد.

تالاب ازگن در زمستان

مسیر دسترسی به تالاب ازگن

برای رفتن به این منطقه زیبا کافیست به شهر دورود آمده و از آنجا در مسیر خط آهن به سمت جنوب و در جاده پیرعبدالله حرکت نماید. بعد از طی مسیر حدودا یک ساعتی و اتمام جاده آسفالتی وارد جاده خاکی شده و ادامه مسیر را با پیاده رویی 35 دقیقه ایی چشم اندازی زیبا از تالاب ازگن را مشاهده خواهید نمود.

عکاس: احمد مصطفی پور

2 نظرات
  1. سید مصطفی حسینی پور می‌گه

    این تالاب یک اسم دیگر دارد که نام اصلی و تمام مردم ساکن درآنجا به این اسم میخوانند: تالاب هیور. البته محلی ها به دو اسم دیگر نیز صدا میکنند : تالاب چمچید و تالاب آبگرمه. البته کسی نمیداند چرا اون منطقه و آبشارش به اسم آبگرمه خوانده میگردد. من مطلع میگویم: محلی ها هم نمی دانند و من و دوستم کیانوش پنح سال قبل به منطقه رفته و من بخاطر کنجکاوی غارهای سخت ان منطقه را میگشتم. یک سوراخ در یک صخره ی نسبتا سخت پیدا کردم که وارد شدم مبهوت شده و با پیمایش روبه پایین به چندحوصچه ی اب گرم زیر زمینی راه پیداکردم. او و پدر و خاندانش میدانستند چنین چیزی موجود است. پس از بازگو کردن پدرش گفت ما قدیم زمانی گله را برای چرا به کوه میبردیم هوا بسیار سرد میشد و ما بخاطر گرم کردنمان در چند سوراخ و یک شکاف که گرمایی ازآن خارج میشد به آنها پناه میبردیم تا از سوز سرما صدمه نبینیم.خلاصه از دهها نفر محلی های سن بالا پرسیدم ولی کسی از وجود این حوضچه های باصفا هیچ نمیدانست. فقط می گفتند چون آبشار آبگرمه مقداری دمای آبش از بقیه آبشارهای اطراف سردی کمتری دارد فکر میکردیم بخاطر همین است ولی درصورتیکه آبشار با تنگه آبگرمه فاصله بسیار زیادی دارد. خلاصه من تاحالا اینو نگفته و الان میگم خصوصی بماند تا زمانیکه بتوان درست و حسابی ان را معرفی کرده که صدمه نبیند چون من حدس میزنم بخاطر برخی علامت ها درون آن چند محل ورودی بخاطر گنج یابی عده ای آمده و خراب میکنند.به یقین خودم نیز میدانم بخاطر علائم خاص و اشکال خاص معنا دار آنجا برای کشف دوره ها و تاریخ تمدن این نقطه باید ابتدا اصولی جلو رفته. اما اگر شما مایل بودید من در خدمتم با افتخار ولی به شرطی که تا خیال من و خودشما؛ از حفظ و جلوگیری از تخریب آن آثار راحت نشده رسانه ای نکنید. البته حتی رسانه ای هم بشود بخاطر دسترسی سخت و ناشناخته و دوراز نقاط معروف منطقه نمیتوانند ابدا پیدایش کنند. ولی میگم بیایید شما قدمتان بروی چشم.
    تالاب هیور سی سال قبل تمام سال آب داشت که متاسفانه بخاطر بارندگی های کم و خشکسالی الان فصلی گردیده. قدیمترها مردم یکی از روستاهای زیر تنگ یا چمچید درآنجا سیاه چادر می زده اند. اسب ها ابدا وحشی نیستند و دقت کنید چند عدد شان را نعل زده و یکی از آنها افسار دارد و همگی آن گله اسب از دوست صمیمی من آقای کیانوش دادند و پدر ایشان آقای توکل دالوند و عموی ایشان محمد دالوند میباشند؛ ساکن در روستای زیر تنگ میباشند.البته آنها بخاطر شغل و تحصیلات همگیشان در شهر دورود ساکن هستند. و پدر خانم محمد از انها نگهداری کرده و خودشان هم بخاطر نگهداری انها دو اسب یکی عرب و یکی نزاد لرستانی از انها برای خود انتخاب کرده اند که صاحب سه کره نیز بوده. و شما و گردشگران بخشی از انها را دیده اند. برای تغذیه اسب ها در سرمای زمستان هر ساله دو بار کامیون نیمه سنگین کاویان در شهریور ماه علوفه برده و در منزل دوستم کیانوش نگهداری میشوند. زمستان سال گذشته پلنگ سه عدد از اسبها را در تنگه ی زیبای چالسی شکار کرد. البته مقصر و کوتاهی امانتدار بود؛ انها را کامل رهاکرده و رسیدگی نکرده بودند. البته نوش جان پلنگ ؛ قول یکی از کره اسبها را به من داده بودند و به خاطر اون کره ی خاص نژاده من رایگان علوفه میبردم. که همان کره اسب نازنینم را را متاسفانه پلنگ شکار کرد.

    دقت بفرمایید:
    دوباره اومدید دورود به من اطلاع دهید تا شمارا به اطراف همین منطقه برده تا مکانهایی زیبا باور نکردنی و البته خدا را شکر بکر و ناشناخته تاعمر بیشتر از صد و بیست ساله تان فراموش نکرده. و افتخاری هم برای بنده باشد بخاطر آشنایی با شما.ایشالا.
    ازگن یا گرسله نام کوهی با فاصله ی زیاد از این تالاب بوده و اولین عکاس حرفه ای که باعث پخش نام اشتباه تالاب هیور به ازگن بود اقای محسن منصوری بودند. حتی ازگن هم برای اون کوه نیز به غلط نوشته و تلفظ میگردد نامش کوه ازگنه میباشد. درکل تشکر از زحمات و بینش شما و آن نامها آنقدر نیز مهم نیستند.
    ا

    1. سید مصطفی حسینی پور می‌گه

      غلط تایپ شده بود که دوستم و خاندانشان از وجود این حوضچه های آبگرم مطلع بوده اند.

      درست مطلب این هست که: هیچ کسی از اون غارهای آبگرم مطلع نبوده. البته حتی داخل یکی از شکافها رفته و خودشان را گرم میکردند. که اگه یک عدد از اون سنگها ی زیر پایشان را در ان شکاف تکانی میدادند میفهمید این گرما از کجا میاید و….

ارسال یک پاسخ

لطفاً با کلمات فارسی تجربه سفر خود را بنویسید.

12 + هجده =