دریاچه نمک حوض سلطان در ۴۰ کیلومتری شمال شهرستان قم و ۸۵ کیلومتری جنوب تهران و در حاشیه بزرگراه خلیج فارس قرار دارد که به دریاچه ساوه و شاهی هم مشهور است.
برخی ها این دریاچه را با دریاچه نمک قم اشتباه میگیرند در حالیکه دریاچه نمک قم در منطقه آران و بیدگل قرار گرفته است. مساحت تقریبی دریاچه۲۴۰ کیلومتر مربع است و در شمال آن، رشته کوه های البرز قرار گرفته اند. وسعت آب ورودی به دریاچه بستگی به فصول مختلف دارد، به عنوان مثال، در تابستان که دمای هوا به بالاترین حالت خود میرسد، سطح آب پایین می آید و در فصل بهار به دلیل ذوب برف ها، سطح آب بالا میرسد.
این دریاچه از دو چاله جدا از هم تشکیل شدهاست. چاله غربی به نام حوض سلطان و چاله شرقی به نام حوض مره است که به وسیله یک آبراهه به هم وصل میشوند. در فصول پر آب ابتدا چاله مره پر میشود و سپس آب اضافی وارد حوض سلطان میشود. رودهای مختلفی در فصول متعدد به این دریاچه وارد میشوند که از نمکزارها عبور میکنند. از این نمونه رودها میتوان به رود شور و رود قره چای اشاره کرد. این دریاچه در سال ۱۸۸۳ میلادی با ساخت جاده سوشه تهران قم تشکیل شد و از راه های ورود به منطق میتوان به دو مورد زیر اشاره داشت:
۱. در ۳۵ کیلومتری مسیر قم-تهران جاده خاکی وجود دارد که به دریاچه میرسد.
۲. درون دریاچه نیز جاده خاکریزی هست که برای جلوگیری از فرورفتن خودروها در باتلاق و بهره برداری از نمک دریاچه مورد استفاده قرار میگیرد.
توجه: برای پیشروی تا قلب دریاچه حتما به گل خواهید نشست و آثار نمک ماندگار را تا مدتها در کفش و لباستان خواهید داشت؛ بنابراین از پوشیدن کفش و شلوارهای پلوخوری خودداری کنید!
شکل دریاچه و انعکاس آن همانند آیینه ای است که بر روی زمین قرار دارد و ارتفاع سطح آب به گونه ای است که تقریبا در تمامی سطوح دریاچه یکسان میباشد.
چگونه به آنجا برویم؟
آدرس: ایران، جاده قم – تهران، دریاچه حوض سلطان.