روستای بلبر، روستایی در استان کردستان و شهر سرو آباد و در منطقه اورمان تخت است. این روستا در دهستان شالیار قرار دارد.استان کردستان با وجود منطقه گدشگری ارومانات همه ساله پذیرای توریست های زیادی از سراسر کشور و جهان است.با درناتریپ همراه باشید.
پیشینه تاریخی روستای بلبر
نخستین کسانی که به روستای بلبر آمده اند و از پایه گذاران روستا محسوب می شوند، دو برادر بوده اند که یکی از آنها فرزندان زیادی داشته است. ولی دیگری از نعمت فرزند بی بهره بوده است. این دو برادر با اسکان در این منطقه و ساخت خانه وسپس گسترش دادن روستا آن را به وجود آوردند. از نسل این دو برادر طایفه ای هنوز وجود دارد که به نام «کاکوا» شهرت یافته اند.
علت نامگذاری روستا به بلبر
بلبر یک واژه یونانی است. که «بل» به معنی “خدای آب ها” می باشد و در کل کلمه بلبر به معنای “جلوی آب” است. نام این روستای زیبا را به اساس گفته تاریخ نویسان به وسیله ی ریش سفیدان و بزرگان این روستا در صد ها سال قبل از میلاد مسیح گذاشته شده است.همچنین دلیل دیگر نامگذاری این روستا به بلبر وجود منابع آبی فراوان و چشمه ها و آبشار ها در این منطقه است.
موقعیت جغرافیایی روستای بلبر
روستا از نظر موقعیت جغرافیایی در دره ای با شیب نسبتا ملایم نسبت به منطقه مشابه خود در کردستان، در میانه ی مسیر ” اورمان تخت” به روستای هجیج یا هژیژ قرار دارد. راه دسترسی روستا هم از طریق سنندج و جاده مریوان به سمت اورمان تخت می باشد. و هم میتوانید از سمت کرمانشاه به روستای بلبر برسید.
معماری روستا
روستای بلبر دارای بافت پلکانی و خانه های سنتی می باشد. این روستا نیز همانند روستای معروف ماسوله گیلان دارای خانه هایی با معماری پلکانی و بافتی قدیمی می باشد. خانه ها در دامنه کوه شاهو به شکل پلکانی بنا شده اند و این ویژگی معماری سبب جذابیت بیشتر بلبر شده است. کوچه های باریک وتنگ روستای بلبر و دیدن اهالی مهربان و خونگرم آن لحظات خاطره انگیزی برای شما به وجود می آورد.
شرایط آب و هوایی و گیاهی روستای بلبر اورمانات
روستای بلبر به سبب وجود در منطقه کردستان دارای آب و هوای سرد در فصل پاییز و زمستان و همچنین آب وهوایی خنک در فصول گرم سال می باشد. این منطقه که دارای آب وهوای معتدلی در کل است یکی از بهترین مناطق ایران برای سفر محسوب می شود. از پوشش گیاهی این روستا می توان به گل ختمی، گل گاوزبان، گل شقایق، شیرین بیان، پونه،گون که کاربرد دارویی و صنعتی دارند نام برد.
فرهنگ و گویش اهالی روستای بلبر
گویش اهالی به زبان هورامی از گویش های زبان کردی است. مردم این منطقه دارای فرهنگ غنی و اصالتی مثال نزدنی هستند. آنها دارای رسومات خاص در هر یک از مراسمات خود چه در مراسمات شاد و چه در مراسمات سوگواری هستند. از انجایی که مردم بسیار مهربان و خونگرم هستند سفر به این روستا یکی از پیشنهادات ما به شما است.لباس محلی مردم در این روستا همانند جاهای دیگگر استان کردستان پوشش کردی می باشد.
محصولات کشاورزی روستای بلبر
سطح زراعی روستا نوزده هکتار و سطح باغات آن نیز بیش از شصت هکتار است. گندم، جو، نخود، عدس، توت، انگور، زرد آلو، گردو، هلو، سیب، بلوط، انبه، ارزن، ون، زالزالک، کلابی، آلبالو، انجیر در این روستای زیبا به عمل می آید. اما مهم ترین محصول این روستا که بسیار پرطرفدار و با کیفیت است انار می باشد.
شغل اهالی روستای بلبر
مردم در این روستا به دامداری، گلیم بافی، باغداری، و کشاورزی، پرورش زنبور عسل مشغول هستند. که محصولات باغ در این روستا بخصوص انار به سایر نقاط کشور و همچنین کشور های همسایه صادر می شود.
چشمه روستای بلبر
رودخانه ای به نام چم گران که از رود سیروان سرچشمه می گیرد. رود سیروان طولانی ترین رودخانه کردستان، کرمانشاه و هورامان است. که در منطقه اورامان را به دو بخش تقسیم می کند. در روستا بلبر علاوه بر رودخانه چم گران چشمه ی محلی به نام “له ساجی” قرار دارد که یکی از جاذبه های توریستی روستا است.
زیارتگاه روستا
دراین روستای زیبا مقبره ی امام زاده سی عبدالله قرار دارد که خور یکی از جاذبه های تاریخی روستا به حساب می آید. که در این منطقه مردم برخی از مراسمات سوگواری را در این زیارتگاه برگذار می کنند.
جاذبه های گردشگری اطراف
در مسیر رسیدن به این روستای زیبا جاذبه های زیادی وجود دارد که می تواند شما را به خود جذب کند از جمله این جاذبه ها می توان به روستای سلین، نوین، ناو، غار قوری قلعه، … را نیز بازدید کرد.
موقعیت مکانی روستا
این روستا در 70 کیلومتری مریوان و 7 کیلومتری اورمان تخت واقع شده است. این روستا در مرز بین استان کرمانشاه و کردستان در منطقه اورمانات قرار دارد.