اصفهان یکی از بزرگترین شهرهای ایران و یکی از زیباترین شهرهای جهان میباشد و به نام نصف جهان هم شناخته میشود. این شهر دارای بناهای زیادی در بخش تاریخی و طبیعی است که ثبت ملی شده اند. در این پست به معرفی جاهای دیدنی اصفهان میپردازیم. با درناتریپ همراه باشید.
۱. میدان نقش جهان؛ چند اثر تاریخی در یک بخش
میدان نقش جهان از زیباترین و بزرگترین میدان های جهان است که ۵۶۰ متر درازا و ۱۶۰ متر پهنا دارد. در اطراف این میدان چندین اثر تاریخی مانند کاخ عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله، بازار قیصریه و مسجد امام قرار دارند. این منطقه در گذشته محل برگذاری برخی مسابقات ورزشی و یا حتی رزه سربازان بوده است.
۲. کاخ عالی قاپو
این بنا در میدان نقش جهان و رو به روی مسجد شیخ لطف الله قرار گرفته و ساختمانی است که در واقع درب ورودی دولتخانه صفوی بوده است. ارتفاع این کاخ ۴۸ متر ارتفاع داشته و دارای ۶ طبقه میباشد که به صورت راه پله های مارپیچ میتوان به آن رسید. این کاخ تزیینات خاصی در بخش های مختلف دارد.
۳. مسجد شیخ لطف الله
این مسجد در ضلع شرقی میدان نقش جهان قرار گرفته است و از شاهکارهای معماری آن دوران است که توسط محمد رضا اصفهانی طراحی شده است. این مکان مذهبی برای تجلیل شیخ لطفالله میسی بنا گردیده و سالانه گردشگران زیادی را جذب خود میکند. ساخت این مسجد ۱۸ سال به طول انجامید. این مسجد فاقد گلدسته بوده و تنها گنبد دارد.
۴. مسجد امام
این مسجد به نام های مسجد شاه و مسجد سلطانی هم شنخاته میشود. شاه عباس مسجد را برای شادی روح جدش، شاه طهماسب بنا نمود که نوعی معماری اصیل اسلامی به شمار میرود.
۵. سردر قیصریه
در ورودی اصلی بازار قیصریه در میدان نقش جهان قرار گرفته است. سردر قیصریه در گذشته نهچندان دور دارای سه طبقه و اکنون دارای دو طبقه است. طبقه سوم آن که تخریب شده، نقارهخانه را تشکیل میدادهاست که در آن با صدای موسیقی، اوقات روز را اعلام میکردهاند. این سر در به بازار بزرگ اصفهان باز میشود و در گذشته راه اصلی بازار اصفهان بوده است.
۶. چهل ستون
کمتر کسی است که نام چهل ستون را نشنیده باشد. کاخ چهل ستون که بالغ بر ۶۷۰۰۰ متر مربع مساحت دارد که در دوره شاه عباس اول ساخت آن شروع شد. این بنا شامل عمارتی است که در وسط باغی شامل درخت و استخر قرار گرفته است. شاه عباس اول، کوشکی درمیان باغ بنا نهاد که این کوشک هسته اولیه کاخ را تشکیل داد که تالار میانی کاخ چهل ستون و غرفههای چهار گوشه آن را در بر میگرفت. در سلطنت شاه عباس دوم، ساختمان تکمیل شد و در ساختمان موجود مرکزی، تغییرات کلی داده شدهاست و تالار آینه، تالار ۲۰ ستون، دو اتاق بزرگ شمالی و جنوبی تالار آینه، ایوانهای طرفین سالن پادشاهی و حوض بزرگ مقابل تالار با تمام تزیینات نقاشی و آیینه کاری و کاشی کاری دیوارها و سقفها افزوده شده است.
۷. مسجد جامع اصفهان
این مسجد به نام های مسجد عتیق و مسجد جمعه هم مشهور است که قدمتش به قرن دوم هجری قمری برمیگردد. بنای اصلی مسجد توسط معتصم عباسی تخریب گشت و در دوره سلجوقیان تغییر پیدا کرد. این بنا در دوره اسماعیلیه به آتش کشیده شد و در دوره های بعدی تغییرات زیادی پیدا کرد.
۸. کاخ هشت بهشت
این کاخ محل زندگی حاکمان بوده که احداث آن در دوره شاه اسماعیل صفوی شروع شد. بخش مرکزی کاخ به صورت چهار صفه ساخته شده و ایوان آن رو به شمال است. سقفی که بر فراز این بنای ۴ صفه استوار است پوشیده از مقرنسهای گچی خوش رنگ و خوش طرح است.
اتاقهای طبقه اول در چهار گوشه عمارت تزئیناتی از گچبری و نقاشی دارند. در طبقه دوم عمارت نیز مجموعهای از رواقها و اتاقها و طاقها و پنجرهها بر زیبایی آن میافزایند. این طبقه به راهروها و اتاقهای متعددی تقسیم شده که هر یک تزئینات خاصی دارند. در برخی حوض آب و در بعضی بخاریهای دیواری تعبیه شدهاند. دیوارها را نیز آینههای فراوان میپوشانیدهاند. تمام سقفهای کاخ را نیز موزائیکهای بسیار عالی پوشانیده و دالانها و غلامگردشهای بسیار زیبا و هماهنگ، آنها را احاطه کردهاند.
آنچه در این عمارت حائز اهمیت است، ارتباطی است که میان فضاها و قسمتهای مختلف آن پدید آمدهاست. این ارتباط باعث شده تا این عمارت در عین تنوع و گوناگونی و تعدد فضا از وحدت و یکپارچگی و تزئینات قابل توجه برخوردار شود.
۹. سی و سه پل
سی و سه پل ۲۹۵ متر طول و ۱۴ متر عرض دارد که زیر نظر الله وردی خان اوندیلادزه و با معماری استاد حسین بنا اصفهانی بر روی زاینده رود در دوره صفوی بنا گشت که محل برگزاری مراسم خاج شویان و آب پاشان بوده است.
۱۰. پل خواجو
درازای پل ۱۳۳ متر و پهنای آن۱۲ متر است. این پل را به نامهای دیگری نیز خواندهاند ولی به سبب قرار گرفتن در محله خواجو به پل خواجو معروف است. مکانی در میانه پل قرار دارد که به یگلربیگی شهرت دارد و برای اقامت موقتی شاه صفوی و خانواده او ایجاد شده بود و هماکنون نیز وجود دارد. طاقهای آن دارای تزئینات نقاشی بسیار زیبایی است.
۱۱. آتشگاه
این بنا از دوره ایران باستان به یادگار مانده است. نام اصیل و کهن این بنا آتشکده مهربین یا دژ مهربین بوده و اکنون در گفتارهای عامیانه به آن آتشگاه یا قلعه ماربین میگویند. بافت این بنا از لایه های خشتی ساخته شده و میان دو لایه خشتی آن، لایه ای از نی جهت استحکام بیشتر بنا قرار دارد.
۱۲. منار جنبان
این بنا در سال ۷۱۶ هجری قمری ساخته شد و محل دفن عارفی با نام عمو عبدالله کارلادانی است. علت نامگذاری این بنا به این خاطر است که با حرکت دادن یکی از مناره های آن، مناره دیگر به حرکت در می آید.
۱۳. مدرسه چهار باغ
این مدرسه به نام های مدرسه سلطانی و مدرسه مادرشاه هم شناخته میشود که آخرین بنای ساخته شده در دوره صفوی است و جهت برای تدریس و تعلیم به طلاب علوم دینی در آن دوران ساخته شد. این مسجد با طلا و نقره تزئین شده از لحاظ زرگری، طلاکاری، طراحی و قلمزنی، شاهکاری از صنایع ظریفه است و نظیر ندارد. علاوه بر زیبایی های آن در بخش تزیینی، میتوان به کاشی کاری آن اشاره داشت که بر زیبایی مدرسه افزوده است.
۱۴. هتل عباسی
هتل عباسی با نام زیباترین هتل خاورمیانه شناخته میشود که محل استراحت مسافران جاده ابریشم بوده است و در زمان شاه سلطان حسین صفوی ساخته شد. اگر به این هتل سر بزنید، معماری زیبای آن به همراه گچبری و آیینه کاری هتل شما را مجذوب خود خواهد کرد.
۱۵. باغ پرندگان
این باغ در دهه هفتاد هجری شمسی بنا گشت و مساحت باغ پرندگان ۱۷۰۰۰ متر مربع است. در این باغ بیش از ۵۰۰۰ پرنده از گونههای مختلف وجود دارد. این پرندگان از ایران و دیگر کشورهای جهان مانند استرالیا، اندونزی، چین و تانزانیا گردآوری شدهاند. فضاهای مختلفی بسته به شرایط زیست محیطی طبیعی پرندگان در این باغ فراهم شده که برخی از آنها بدین ترتیبند:
برکه برای پرندگان آبچر مانند اردکها، فلامینگوها، پلیکانها.
قفسهای شیشهای با امکانات ویژه شبیه گلخانهای برای پرندگانی مانند طوطیها، مرغ عشقها که توان زندگی در آبوهوای زمستان اصفهان را ندارند.
قفسهای فلزی برای پرندگان شکاری مانند عقابها، جغدها و شاهینها که به دلیل نوع خوراک آنها امکان رها کردن آنها در باغ وجود ندارد.
صخره برای پرندگان منطقههای سنگلاخی و بیابانی مانند کبکها، تیهوها و بلدرچینها.
محیط سرسبز و پردرخت برای پرندگان جنگلی مانند طاووسها، قرقاولها.
۱۶. کلیسای وانک
کلیسای وانک یا کلیسای نجات دهنده مقدس در محله جلفا قرار دارد. این کلیسا دارای بخش های مختلفی مانند گنبد، برج ناقوس، طاق نما و … است. بنای کلیسا با خشت خام بنا گردیده است. دیوار بیرونی کلیسا با آجر و دیوار درونی آن را با اندود گچ که بر روی آن نقاشی و تزیین شده پوشاندهاند.
۱۷. باغ گلها
باغ گلهای اصفهان یکی از پروژههایی است که در دههٔ هفتاد در اصفهان به پایان و بهره برداری رسیده است. از ویژگیهای برجستهٔ این باغ کارکرد چندگانهٔ تفریحی، فرهنگی، آموزشی و پژوهشی آن و همچنین به کار بردن عناصر معماری سنتی در بناهای باغ است.
۱۸. قلعه سارویه
سارویه یا کهن دژ یا تپه اشرف در کنار پل شهرستان قرار دارد. این بنا بر اساس شواهد تاریخی طی حمله اعراب به ایران تخریب گشت و تنها بخشی از آن باقی مانده است.
۱۹. موزه هنرهای تزئینی
این مجموعه شامل مجموعهای از آثار هنری در زمینههای متفاوت است که امروزه در عمارت رکیب خانه نگهداری میشود و نمایشگاه های مختلفی نیز به مناسبتهای گوناگون در موزه بر پا میگردد که اکثر آنها در زمینه هنرهای اسلامی همچون خوشنویسی و نقاشی قهوهخانهای و… هستند. موزه هنرهای تزیینی در دوران قاجاریه احداص شد.
۲۰. تونل آکواریوم
این تونل اولین تونل آبی ایران است که در آن گونه های بسیار زیادی از ماهی ها وجود دارند. با ورود به این تونل میتوانید به اعماق اقیانوس ها سفر کنید.
۲۱. مسجد جامع نطنز
مسجد جامع نطنز مجموعهای از چند بنای مذهبی شهر نطنز در استان اصفهان است که همه آنها در زمان اولجایتو خدابنده و پسرش ابوسعید بهادرخان ساخته شدهاند. مقبره شیخ عبدالصمد نطنزی در نزدیکی این مسجد قرار دارد.
۲۲. ارگ شیخ بهایی
ارگ شیخ بهایی یا برج خارون از بناهای تاریخی است که در نجف آباد اصفهان قرار دارد. ارگ شیخ بهایی در حصار باغی به مساحت ۳۰۰۰ متر مربع واقع شدهاست و هفت برج دارد شش تا از این برج های بینظیر در حقیقت کبوتر خانهاند. مانند این برجها را تنها در شهر تبریز میتوان یافت. هر برج حدود ۱۴ متر ارتفاع دارد. این برجها با دیوارهای کاهگلی به ارتفاع ۴ متر به یکدیگر وصل شدهاند.
۲۳. شهر رویاها اصفهان
میتوان گفت شهر رویاها اصفهان مهمترین مرکز تفریحی در شهر اصفهان محسوب میشود چرا که از کودکان تا بزرگسالان میتوانند آدرنالین خونشان را تا سرحد مرگ بالا ببرند. شهربازی شهر رویاهای اصفهان بزرگترین شهربازی خاورمیانه است که می تواند یک روز کامل شما را سرگرم کند. این شهر بازی برای هر رده سنی واحدی جداگانه دارد.