
عمارت سرتیپ سدهی یکی از بناهای تاریخی استان اصفهان و شهر خمینی شهر است که قدمت آن به دوره قاجار بر می گردد.این بنا امروزه به عنوان موزه مردم شناسی خمینی شهر و همچنین مکانی برای تاریخ دوستان تبدیل شده است. ما در این مقاله قصد داریم شما را با این بنا بیشتر آشنا کنیم.
زندگی نامه سرتیپ سدهی
سرتیپ محمدحسن خان امینی سدهی فرزند یاور خان بود که پدرش از منصب داران و نظامی های دوره قاجار بوده است. وی در دوران انقلاب مشروطیت و سال های جنگ جهانی اول و هرج و مرج و قحطی و بیماری با اقتدار تمام نسبت به امنیت بخش وسیعی از اصفهان همت گماشت. از سرتیپ ۴ فرزند برجای ماند که هر کدام دارای خانه های تاریخی جداگانه همجوار با دیوان خانه بوده اند. این خانه ها هم اکنون تبدیل به مجموعه زیبای تاریخی شده اند.
معماری خانه سرتیپ سدهی
فرم سبک معماری و رنگ های مورداستفاده در تزئین ساختمان متعلق به معماری سبک قاجاری است. تأمین روشنایی، گرمابخش زمستان و خنک کننده تابستان بیشتر از طریق عوامل طبیعی همچون نور خورشید و جریان هوا (بادگیر) بوده است. در ورودی خانه از جنس چوب است و خانه در یک مجموعه خاصی قرار دارد. اگر دالانی را که بعد از در ورودی قرار دارد دنبال کنید، به چند خانه مسکونی می رسید که در همین مجموعه قرار دارند و متعلق به فرزندان سرتیپ می باشند.
بخش های مختلف بنا
دیوان خانه دارای سه قسمت عمده تالار، بخش تابستان نشین و بخش زمستان نشین است. تالار با دو اتاق، پستو و گوشواره و یک ایوان باشکوه در شمال خانه قرار گرفته است.
1.بخش تابستان نشین
بخش تابستان نشین نیز دارای اتاق های سه دری و پنج دری و ظرف شویخانه و حوضخانه است.که دارای زیبایی های چشم نوازی است که مارا با خانه های قدیمی و سنتی آشنا می کند از تزئینات به کار رفته در آن باید به آیینه کاری های زیبا اشاره کرد.
2.بخش زمستان نشین
بخش زمستان نشین دارای یک اتاق سهدری و یک اتاق ۵ دری و نارنجستان است و بخش تابستان نشین نیز دارای اتاقهای سهدری و ۵ دری و ظرفشویخانه و حوضخانه است. ایوان اصلی خانه دارای چهارستون بلند به ارتفاع شش متر است.
3.بخش شاه نشین
زیباترین بخش مجموعه خانه سرتیپ سدهی، قسمت شاهنشین آن است. شاهنشین در شمال خانه و در تالار قرار میگیرد. معماری این بخش مانند معماری دوره قاجار تلفیقی از هنر سنتی ایران و اروپا بهحساب میآید. از جمله این هنرهای چشمنواز میتوان به پنجرههای گرهچینی، آیینهکاری، ستونهای گچبری شده با سرستونهای برگ کنگری و نقاشیهایی از منظرههای طبیعی اشاره کرد.
دیوان خانه
دیوان خانه در زمینی حدود ۳۸۰۰ متر احداث شده است. مجموعه فضاهای این خانه در سه جبهه قرار گرفته اند که دو جبهه شمالی و جنوبی از جبهه سوم مرتفع تر می باشد. مهمترین قسمت عمارت تالار جبهه شمالی است که با شکل نیم صلیبی خود با دو اتاق سه دری طرفین ارتباط دارد.
تزئینات بنا
دیوارهای این تالار دارای تزئینات فراوان نقاشی روی گچ هستند. علاوه بر آن دو ردیف قطاربندی نیزدر این در و دیوارها وجود دارد. سقف تالار حاوی نقاشی های پر کاری است که از نقاشی های اروپائی تاثیر گرفته اند. جبهه جنوبی شامل سه دری و فضای کفش کن در بین آنهاست
موزه مردم شناسی خمینی شهر در عمارت سرتیپ
خانه تاریخی سرتیپ سدهی بهعنوان موزه مردمشناسی و صنایع دستی در معرض بازدید عموم قرار گرفت. این موزه شامل تجهیزات شکار، پولهای رایج، وسایل کار و زندگی روزانه، پوشش مردم و همچنین بعضی اشیا کاربردی در زمان قاجار است. وسایل مورداستفاده در مناسبات خاص مانند سوگواری یا عروسی را هم در این خانه بهنمایش گذاشتهاند. بعضی از این وسایل توسط وراث سرتیپ بهرایگان اهدا شدهاند.
امکانات رفاهی عمارت سرتیپ سدهی
- رستوران
- بوفه
- پوشش شبکه
- پارکینگ
- دسترسی به وسیله نقلیه
- دسشویی
جاذبه های نزدیک بنا
از جمله جاذبه های نزدیک به این بنا می توان به محله و خانه های لارده فروشان اشاره کرئ که به نوبه خود جزو جاذبه های تاریخی این شهر محسوب می شوند.
آدرس: اصفهان، خمینی شهر، محله لارده فروشان، بلوار توحید
تلفن تماس: 03133675615
هزینه ورود: 5000 تومان
مدت زمان بازدید: یک ساعت