استان سیستان و بلوچستان از استانهای جنوب شرق کشور است که سوغات و صنایع دستی منحصر به فردی دارد و میتوان در زمینه سوغات به شیرینی محلی و در زمینه صنایع دستی نیز به سفال و سوزن دوزی اشاره کرد. با درناتریپ همراه باشید تا با سوغات و صنایع دستی استان سیستان و بلوچستان آشنا شوید.
صنایع دستی
سوزن دوزی
یکی از صنایع دستی این استان، سوزن دوزی است که به دوختن پارچه مربوط می شود و قدمت زیادی نیز دارد. در این هنر، نقشهای متفاوتی بر روی پارچه خلق میکنند که از آنها میتوان به سفره عقد، کوسن، سجاده، رومیزی و… اشاره کرد.
سیاه دوزی
سیاه دوزی نیز نوعی سوزن دوزی است که در آن از نخ سیاه جهت تزیین سر آستین و پیش سینه لباسها استفاده میشود.
پریوار دوزی
پریوار دوزی نوعی گلدوزی بر روی پارچه است که بیشتر بر روی حاشیه روسری زنان بلوچ دوخته میشود. البته این هنر تنها در روسریها به کار نمیرود و میتوان آنرا در سرآستین، پیش سینه، دور شلوار و… نیز مشاهده کرد.
خامه دوزی
از دیگر صنایع دستی بوده که به خمک، خامک و سفید دوزی نیز مشهور است و میتوان آنرا سوزن دوزی دانست که در آن از نخ ابریشم استفاده میشود.
سکه و آینه دوزی
این هنر در جهیزیه دختران بلوچ دیده میشود. به دوختن آینه در کنار پولک در لباسهای محلی، جلیقه، روتختی و… را آینه دوزی یا سکه دوزی میگویند. این هنر به دلیل زیبایی، مورد استقبال عده زیادی قرار گرفته است.
حصیر بافی
حصیر بافی نیز از هنرهای قدیمی سیستان و بلوچستان است که در تولید موارد حصیری مانند سایهبان، زیرانداز، جانماز، پرده حصیری و ….. کاربرد دارد.
سفالگری
از هنرهای بسیار قدیمی این استان است که نمونههای عالی آنرا میتوان در آثار پیدا شده شهر سوخته یافت.
دودنی بافی
دودنی بافی نیز از هنرهایی قدیمی است که مردم بلوچ جهت دفع چشم زخم از خانههای خود آنرا به کار میبرند و هم اکنون از محبوبیت آن کاسته شد و تقریبا این هنر رو به فراموشی رفته است. دودنی بافی در اصل تورهای تزئینی است که با گیاه علفی با برگ های ساده منقسم و گلهای زرد متمایل به سفید که در اکثر نقاط استان رویش دارد، درست می شود.
قالی بافی
قالی بافی از هنرهای نام آشنا است که در بسیاری از مناطق ایران از جمله بلوچستان نیز دیده میشود.
گلیم بافی
این هنر در بین عشایر بلوچی کاربرد دارد که ماده اصلی تشکیل دهنده آن نیز پشم است که در رنگهای مختلفی به کار میرود.
چادر بافی
این سنت هم در بین عشایر رواج داشته که از پوشش موی بز بر روی دار قالی دوخته میشود.
پلاس بافی
از صنایع دستی رایج در بین عشایر است. پلاس نوعی زیرانداز پشمی است که جهت فرش کردن چادرهای عشایر به کار میرود و کاربرد آن برای جلوگیری از انتقال گرما، سرما و رطوبت است.
نمد مالی
نمد نوعی زیرانداز پشمی است که در آن با ایجاد فشار، رطوبت و حرارت، الیاف پشمی در هم رفته و باعث تهیه نمد میشود.
سفره بافی
این هنر با پشم شتر کاربرد دارد که در وسط آن اغلب ترنجی نقش بسته است.
خراطی
هنری است که در آن اشیا از چوب ساخته می شوند که میتوان از نمونههای آن به قلیان، گهواره و برخی ظروف اشاره کرد.
لنج سازی
لنج سازی از صنایع دستی جنوبی محسوب می شود که در ساخت پایههای برخی قایقها نقش دارد.
زیورآلات سنتی
طلاسازی از هنرهایی است که در استان بلوچستان رایج میباشد. وجود کورههای ذوب در این استان که شاید قدیمیترین کورههای ذوب فلز در جهان باشد، نشان از قدمت هنر فلزسازی در این استان را دارد.
عالی بود.