در میان آثار هنری با وجود فرهنگ های مختلف در سراسر ایران شاهد آثار متفاوتی هستیم که یکی از فاخرترین این آثار هنری، هنر صنایع دستی می باشد که جلوه ای از فرهنگ قومی و ملی را به عرصه ظهور می رساند.در این نوشته شما را با زیباترین صنایع دستی ایران آشنا می کنیم.
خاتم کاری
خاتم کاری یکی از هنرهای اصیل و قدیمی است که در آن سطح اشیای گوناگون را با نقش های هندسی از مثلث های متساوی الاضلاع تزیین می کنند. این مثلث ها طرح های گوناگونی دارند و همواره به صورت اشکال منظم هندسی طراحی می شوند. نقوش خاتم از عاج، استخوان، چوب و مفتول برنج هستند و بر سطح خارجی یا سطح داخلی و خارجی اشیای مختلف چسبانده می شوند.
ملیله کاری
ساخت وسایل نقرهاى و گاها طلایی به صورت ملیلهکارى از جمله کارهایی است که در زنجان شهرت فراوان دارد. این هنر امروزه اهمیت زیادی در زنجان دارد چرا که این شهر به عنوان شهر جهانی ملیله از سوی شورای جهانی صنایعدستی انتخاب شده است. ملیله کاری در تزیین انواع پایههاى استکان، سینى، قاشق و چنگال غذا و چایخورى، کاسه، گلدان، قاب عکس و پارچه کاربرد دارد و برای ساخت زیورآلات نیز از این هنر استفاده میکنند.
نازک کاری
یکی از جذابترین سوغاتی که میتوانید از این استان خریداری کنید، انواع صنایع چوبی تزیینی زیباست که با روشهای مختلف نظیر نازککاری ساخته میشوند. در این میان انواع تختهنرد، شطرنج، جعبههای جواهرات و … محبوبیت زیادی دارند.
حجم سازی
حجمسازی در واقع نوعی مجسمهسازی است که هنرمند در طی آن به خلق آثاری چشمنواز میپردازد. استان سمنان به عنوان یکی از مراکز حجمسازی با گچ در ایران شناخته میشود چرا که گچ جز موادمعدنی است که بیشتر میزان تولید را در استان سمنان دارد.
مینا کاری
میناکاری یا میناسازی هنری پنج هزارساله در ایران است که برای آراستن زیورآلات، اشیای تزئینی، درها و پنجره ها و ظروف از آن استفاده می شود. امروزه از این هنر بیشتر برای تزئین مس استفاده می کنند اما بر روی طلا و نقره نیز قابل انجام است. محصولات این هنر در بسیاری از نقاط ایران تولید می شوند
گیوه بافی
گیوه بهعنوان باپوشی راحت و سبک طرفداران زیادی دارد. مراحل ساخت گیوه شامل آماده کردن تخت گیوه (آجیده)، بافت رویه گیوه (گیوهبافی) و دوختن رویه گیوه به تخت گیوه است. گیوه در زبان کردی کلاش نامیده میشود و در گذشته بیشتر مورد استفاده عشایر و روستاییان بوده است.
ظروف مسی
پای به بازار قدیم کرمان که بگذارید صدای ابزار ساخت اشیای مسی در گوش تان می پیچد. هنر مسگری از قدیم الایام در کرمان رواج دارد و استادکاران در این استان هنوز هم مشغول تولید محصولاتی همچون کشکول، سینی، تابلو، قابلمه، ظروف غذا خوری از مس هستند.
مشبک فلز
مشبک کاری فلز یکی از هنرهای متعلق به قزوین است که به نوعی قلم زنی بر روی فلز گفته میشود. با مشبک کاری، طرح هایی را روی فلز انداته و با اره مویی یا سمبازه تیز آن را در میآورند. در قزوین میتوانید انواع آینه و شمعدان و ظروف مشبک کاری شده را پیدا کنید.
سفال
سفال و سفالگری از دیگر صنایع دستی اردبیل است که میتوان آن را در بازارهای شهر به راحتی پیدا کرد. هنر دستی سفالگری تنها به این استان تعلق ندارد و به نوعی هنری ملی محسوب میشود؛ اما باید گفت که قطب اصلی تولید سفال در اردبیل روستای انار است. کاسه، لیوان، گلدان و کوزه جزو محبوبترین و پرشمارترین محصولات سفالی ست که میتوانید در این شهر زیبا پیدا کنید.
رشتی دوزی (گلبند دوزی)
رشتی دوزی یکی دیگر از هنرهای زیبای این خطه سبز قلمداد می شود. در رشتی دوزی روی پارچه هایی از جنس ماهوت و با استفاده از نخ های ابریشمی رنگی و قلاب طرح های بسیار زیبایی را خلق می کنند. روشتی دوزی با سه روش مختلف یعنی ساده دوزی، ضخیم دوزی و تکه دوزی (معرق دوزی) دوخته می شود و هنرمندان آن بیشتر از طرح های گل، بته جغه شاخ گوزنی، گل و مرغ و … استفاده می کنند.
ترمه دوزی
یزد یکی از مهدهای ترمه در ایران است و در همه جای شهر می توانید مغازه هایی را بیابید که این پارچه را عرضه می کنند. پارچه ترمه از لحاظ نقش و بافت و مواد اولیه متنوع است و از ابریشم، پشم و کرک الوان تهیه می شود. معروف ترین طرح ترمه بته جقه است؛ اما شاخ گوزنی و شاه عباسی هم از دیگر طرح هایی هستند که برای بافت این پارچه به کار می روند.
سفال لالجین
یکی از شناختهشدهترین هنرهای همدان سفالها و سرامیکهای تولیدی شهر لالجین است که شهرت جهانی دارد. شما می توانید انواع ظروف مصرفی و تزئینی و دیگر آثار سفالی را از این شهر خریداری کنید. برای تزئین آثار سفالی و سرامیکی از هنر نقاشی کمک می گیرند. نقاشی روی سفال و سرامیک در شهرهای لالجین و همدان رواج دارد.
گلابتون دوزی
یکی از گونه های زردوزی که به تزیین پارچه با استفاده از نخ های طلایی یا نقره ای گفته می شود. شهرهای بندر لنگه، بندرعباس و میناب از مراکز گلابتون دوزی در هرمزگان هستند. این هنر بیشتر برای تزیین شلوارهای زنانه، سر آستین، دمپایی، جلوی سینه لباس و دور یقه استفاده می شود اما در تزیین لبه پرده، پشتی، کوسن، سجاده، جلد قرآن و تابلو نیز کاربرد دارد.
کپوبافی
دست بافته های رنگارنگی در سراسر خوزستان به فروش می رسند که حاصل هنر کپوبافی هستند. این هنر نوعی حصیربافی محسوب می شود و در آن برای تزیین محصولات بافته شده، از کاموای رنگی استفاده می کنند. کپوبافی از طریق بافت فتیله ای صورت می گیرد که استحکام بیشتر و قابلیت شکلدهی بهتری دارد. برای کپوبافی، الیافی را از برگ خرما تهیه می کنند و به دور نی مردابی موسوم به «کرتک» میپیچانند
نقره کاری
نقره کاری از مهم ترین صنایع دستی شهر تبریز به شمار می رود که این سبک از آن حدود 100 سال پیش از کشور ترکیه وارد آذربایجان شرقی شد و به شهرهای دیگر ورود پیدا کرد. نقره کاری روی فلز نقره از طریق روش هایی مثل خم کاری، لحیم کاری، قلم زنی و … انجام می شود. از جمله محصولات نقره کاری می توان به سینی، آینه، سماور و … اشاره کرد که می توانید به راحتی در بازارهای مختلف تبریز آن ها را پیدا کنید.
مرصع کاری
مرصع کاری نام یکی از هنرهای اصیل ایرانی در شاخه ی هنرهای دستی سنگی است که آثاری خیره کننده را خلق می کند. در این هنر چشم نواز سنگ های رنگین بر روی سطوح مختلف قرار می گیرند و بر اساس تصورات و سلیقه ی هنرمند نقش هایی را می آفرینند. درخشش سنگ ها و جلوه ی رنگین آنها همچون لباسی تازه بر سطوح مختلف می نشینند و چهره ای دیگر به آنها می بخشند.