مسجد شیخ لطف الله اصفهان بیش از مقام علمی خودش در دنیا شهرت دارد. این مسجد از شاهکارهای معماری و کاشیکاری قرن یازدهم است و به فرمان شاه عباس اول در مدت ۱۸ سال بنا شده است. کتیبهُ سر در مسجد شیخ لطفالله به خط ثلث علیرضا عباسی دز سال ۱۰۱۲ قمری است و معمار و بنای مسجد، استاد محمد رضا اصفهانی بوده که نام او در داخل محراب مسجد در دو لوحهُ کوچک آورده شده است.
وجه تسمیه مسجد شیخ لطف الله
شیخ لطف الله از علمای بزرگ شیعه “جبل عامل” لبنان امروزی بوده است که به دعوت شاه عباس اول، اصفهان را محل اقامت خود قرار داد. به منظور تجلیل ازاو مسجد شیخ لطفالله برای تدریس و نمازگزاری وی اختصاص داده شد و وجه تسمیهُ مسجد مزبور به نام شیخ لطفالله از همین جهت است. شیخ لطف الله ۶ سال قبل از در گذشت شاه عباس اول وفات یافت.
معماری بنا
مسجد شیخ لطفالله داراى گنبدى است که از درون و بیرون با کاشىکارىهاى زیبا پوشیده شده است. این گنبد روى چندین تاق کنگره دار مرتفع استوار است و با آیات قرآنى آراسته شده است.
در فراز مسجد شیخ لطفالله دایرهاى وجود دارد که داراى منافذى است که با تزیینات فلزى آراسته شده است و براى روشنایى و تهویه به کار مىرود.این گنبد به نقوش اسلیمى بسیار ظریفى تزیین شده که در قشر خارجى به یک ستاره هشتگوش ساخته شده از کاشىهاى معرق رنگارنگ منتهى مىشود.
قلّه آن نیز به کلاهکى منتهى مىشود که با کرههایى منظم تزیین شده است، محراب از یک طاق دندانه دار تشکیل شده که بر فراز آن نقوش ظریف اسلیمى نقش بسته است.این طاق کنگرهدار از داخل داراى مقرنسهاى صدفى شکل است که در انتهاى آن به نقوش گیاهى زیبایى آراسته شده است.مسجد شیخ لطفالله از لحاظ زیبایى نقوش و اسلیمى هاى به کار رفته در آن بىنظیر به شمار مىآید.
در سال ۱۳۰۷ با توجه به طرحهای اصلی و کاشیهای موجود نسبت به مرمت سردر و گنبد اقدام شد. کتیبه نمای خارجی گنبد نیز نشان دهنده تعمیراتی است که توسط اداره باستانشناسی در سال ۱۳۱۵ انجام شده است.
در جلوی مسجد حوض ۸ ضلعی زیبایی قرار داشته که در سالهای ۱۳۱۶ تا ۱۳۱۸ برداشته شده است. در این زمان پوشش کف گنبد خانه از جنس گچ بوده و پنجرههای چوبی منصوب در آن روشنایی زیرزمین را تامین میکرده است.
محراب مسجد شیخ لطف الها از شاهکارهاى بىنظیر هنر معمارى و از زیباترین محرابهای است که در مساجد دیگر اصفهان میتوان مشاهده کرد.محراب مسجد شیخ لطفالله با کاشیکارى معرق و مقرنسهاى بسیار دلپذیر تزیین شده است. درون محراب دو لوح وجود دارد. در اطراف محراب کتیبه هایى به خط علیرضا عباسى و خطاط دیگرى که باقر نام داشته است، دیده می شود.
چگونه به آنجا بروم؟
پس از رسیدن به شهر اصفهان با وسیله نقلیه به سمت میدان نقش جهان حرکت کنید. خوشبختانه تمامی مسیرها به خوبی با تابلو های راهنما شما را به سمت میدان نقش جهان هدایت می کند. البته میدان نقش جهان به قدری مشهور است که از هرکسی بپرسید شما را راهنمایی میکند.
آدرس: اصفهان،ضلع شرقی میدان نقش جهان،روبروی کاخ عالی قاپو
عالی و درجه یک هم به خاطر موقعیت مکانی هم به خاطر معماری خاص و بی نظیر ایرانی . هم جنبه توریستی داره هم معنوی و مذهبی. به نظرم میدان نقش جهان با تمام شلوغی ای که داره در عین حال یکی از آرامش بخش ترین مکان های دیدنی اصفهانه
من بهش پنچ ستاره دادم
مرسی از تصویر ۳۶۰ درجه عالی بود.